Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За які періоди 2022 року можна уточнити податкові зобов’язання з екологічного податку

Реклама

Об'єкт та базу оподаткування екологічним податком визначено у п. 242.1 ПКУ і це:

- обсяги та види забруднюючих речовин, які викидаються в атмосферне повітря стаціонарними джерелами;

- обсяги та види забруднюючих речовин, які скидаються безпосередньо у водні об'єкти;

- обсяги та види розміщених відходів, крім обсягів та видів відходів як вторинної сировини, що розміщуються на власних територіях) суб'єктів господарювання;

- обсяги та категорія радіоактивних відходів, що утворюються внаслідок діяльності суб'єктів господарювання та/або тимчасово зберігаються їх виробниками понад установлений особливими умовами ліцензії строк;

- обсяги електричної енергії, виробленої експлуатуючими організаціями ядерних установок (атомних електростанцій).

Спеціалісти Головного управління ДПС у Запорізькій області роз'яснили, що екологічний податок за період з 01 січня 2022 року по 31 грудня 2022 року не нараховують та не сплачують платники, які взяті на облік за місцем розміщення стаціонарних джерел забруднення, за утворення радіоактивних відходів та тимчасове зберігання таких відходів на територіях активних бойових дій або на тимчасово окупованих рф територіях України, згідно з абз. 1 пп. 69.16 підрозд. 10 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ.

При цьому платники, які задекларували за І, ІІ, ІІІ та IV квартали 2022 року податкові зобов'язання з екологічного податку за об'єкти оподаткування, визначені пп. 242.1.1 ? 242.1.3 та 242.1.5 ПКУ, що розташовані на територіях активних бойових дій або тимчасово окупованих рф, мають можливість відкоригувати нараховані суми податку за вищезгадані періоди. Це можливо за умов, що такі об'єкти розташовані на територіях, включених до ч. 2 розд. І або розд. ІІ Переліку територій згідно з наказом Мінреінтеграції № 309. Причому дата початку та завершення активних бойових дій або тимчасової окупації у 2022 році не має значення.

Тож, платники екоподатку з переліку пп. 69.16 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, які до 06 травня 2023 року (дати набрання чинності Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо звільнення від сплати екологічного податку, плати за землю та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за знищене чи пошкоджене нерухоме майно» № 3050-IX від 11.04.2023 р.) визначили та задекларували зобов'язання з екологічного податку за звітні періоди 2022 року, можуть відкоригувати його суми за ці періоди шляхом подання уточнюючої Декларації в порядку, що описаний у ПКУ.

Не пропустіть головних знижок року - скористайтесь спецпропозицією Legal Friday від LIGA ZAKON. Заповніть заявку до 17 листопада, щоб дізнатися умови першими.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини