Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У ПКУ можуть збільшити обсяги доходу для єдинників – зареєстровано законопроект

14 листопада 2023, 08:55
2039
0
Автор:
Реклама

Група народних депутатів зареєструвала у парламенті проєкт Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо розвитку малого бізнесу та заходів з детінізації обігу товарів і послуг (№10234 від 09.11.2023 р.). Метою законопроєкту є здійснення індексації граничного обсягу доходу для фізичних осіб-підприємців платників єдиного податку другої та третьої групи.

Законопроєктом пропонується внести зміни до ПКУ, що передбачають:

1) збільшення граничних обсягів доходу для другої та третьої груп суб'єктів господарювання, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності;

2) диференціювання граничних обсягів доходу для третьої групи суб'єктів господарювання, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, в залежності від використання праці найманих осіб та кількості осіб, які одночасно перебувають з ними у трудових відносинах, кожного місяця звітного періоду.

Так, для другої групи єдинників максимальний обсяг доходу хочуть встановити у розмірі 1200 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

Для єдинників третьої групи пропонують передбачити відповідність протягом календарного року одному з таких критеріїв:

- не використовують працю найманих осіб та у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 1200 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року;

- використовують працю найманих осіб і кількість осіб, які одночасно перебувають з ними у трудових відносинах кожного місяця звітного періоду, не перевищує 10 осіб та у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 3000 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року;

- використовують працю найманих осіб і кількість осіб, які одночасно перебувають з ними у трудових відносинах кожного місяця звітного періоду, перевищує 10 осіб та у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 6000 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

Також на перебування на ІІІ групі єдиного податку зможуть претендувати електронні резиденти (е-резиденти), які зареєструвалися як фізичні особи - підприємці, здійснюють господарську діяльність з надання послуг, виробництва та/або продажу товарів виключно на користь нерезидентів України, за умови що протягом календарного року вони відповідають сукупності таких критеріїв:

- не використовують працю найманих осіб - громадян або резидентів України;

- не отримують доходи з джерелом походження з України, крім пасивних доходів;

- обсяг доходу не перевищує 1167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

Як новому ФОП бути впевненим у своїх рішеннях? З LIGA360:Підприємець. Тут знайдеш довідкову інформацію, роз'яснення держорганів, актуальні документи і законодавство. Більше переваг за посиланням. 

Читайте також:

- Щоб розпочати 2024 рік на єдиному податку - подайте Заяву до 15 грудня

- Єдинник отримав бонус за придбаний товар: порядок визнання доходу

- Чи потрібні єдиннику-продавцю документи за реалізований товар

- Блогер-єдинник отримав дохід на Patreon: порядок визнання доходу

- ФОП-єдинник отримує від орендаря відшкодування за комунальні послуги: що з оподаткуванням

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини