Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Президент підписав Закон про «військовий» ПДФО

20 листопада 2023, 11:39
2400
0
Автор:
Реклама

Президент підписав Закон України «Про внесення змін до розділу VI Бюджетного кодексу України щодо забезпечення підтримки обороноздатності держави та розвитку оборонно-промислового комплексу України» № 3428-IX від 08.11.2023 р.

Змінами до Бюджетного кодексу передбачено перенаправити ПДФО з доходів військовослужбовців (96,3 млрд грн) у 2024 році до спецфонду держбюджету на конкретні цілі:

- 45% для виробництва та закупівлі спецтехніки і обладнання (безпілотники, морські дрони) - Адміністрації Держспецзв'язку;

- 45% Мінстратегпрому для виконання програм реформування та розвитку оборонно-промислового комплексу, впровадження нових технологій та для виготовлення продукції оборонного призначення;

- 10% розпорядникам сектору безпеки і оборони для автоматичного розподілу між військовими частинами пропорційно відповідно до сплаченого ПДФО.

«Сформований ресурс від перерозподілу військового ПДФО буде направлений на запуск економічного імпульсу: на розвиток вітчизняного ОПК та закупівлю дронів. При цьому місцеві громади будуть також фінансово захищені. Наступного року буде спрямовано на місця понад 62 млрд гривень додаткових коштів порівняно з показником 2021 року. Під час війни військовим необхідна підтримка і розуміння органів місцевого самоврядування щодо пріоритетності видатків та потреб Збройних Сил України», - під час виступу у парламенті зазначив міністр фінансів України Сергій Марченко.

Податки, звітність та зміни воєнного стану - за будь-якою актуальною темою для бухгалтера легко слідкувати з LIGA360. Читайте всі новини й аналітику на єдиній платформі. Спробуйте рішення LIGA360:Аналітика для бухгалтера прямо зараз.

«Ухвалений документ передбачає, що 10% від військового ПДФО буде напряму перераховуватися на військову частину. Умовно кажучи, командир частини отримає в розпорядження гроші, стягнені із зарплат підлеглих, і без погодження зможе витрачати їх на придбання всього необхідного, зокрема різних інструментів, будматеріалів і навіть машин. Решта 90% військового ПДФО порівну будуть розподілені між двома проєктами: половина піде на виробництво вітчизняних дронів, а половина - на боєприпаси», - розповів народний депутат, член Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Давид Арахамія. «І бруківка, і парки, і бібліотеки почекають, адже зараз першочерговим пріоритетом є озброєння, яке допоможе відбивати російську агресію», - підсумував парламентарій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини