Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПС готується до імплементації правил ЄС щодо протидії податковим зловживанням (GAAR)

24 листопада 2023, 12:40
349
0
Автор:
Реклама

У рамках проекту співробітництва з Європейським Союзом Україна впроваджує загальне правило проти податкових зловживань (GAAR). Представники Державної податкової служби України взяли участь в онлайн-семінарі, який проведено спільно з EU4PFM та Міністерством фінансів України. Захід був присвячений питанням імплементації Україною цього правила. Про це повідомила пресслужба ДПС.

Правило GAAR є одним із заходів, передбачених Директивою Ради Європейського Союзу щодо протидії практикам ухилення від сплати податків. Його впровадження дозволить боротися з такими практиками та забезпечить більш ефективну акумуляцію податків в Україні. Якщо коротко, то мета GAAR - протидіяти будь-якому сценарію ухилення від сплати податків, що не передбачений законодавством.

GAAR, який повинен бути імплементований країнами у своєму внутрішньому законодавстві, передбачає обов'язок країн - членів ЄС відмовляти у передбачених Директивами Ради ЄС податкових пільгах за умови, що відповідна Директива використовується з метою ухилення від оподаткування. GAAR розуміється як концепт, який дозволяє державі заперечувати право платника податку на отримання податкових пільг (переваг) від здійснення певної транзакції (серії транзакцій), якщо така транзакція (серія транзакцій) не має іншої об'єктивної господарської мети, ніж отримання таких пільг та переваг.

Європейське загальне правило протидії ухиленню від сплати податків призначено для застосування до всіх типів операцій, всіх платників і всіх видів податкових платежів. Податкові органи ЄС користуються таким правилом для відмови платнику податків від застосування податкових пільг у разі спрямованості його дій на зловживання правами з метою уникнення від оподаткування.

Спробуйте LIGA360 PRO - рішення нового покоління для пошуку й аналізу інформації. Знаходьте відповіді, консультації експертів та алгоритми дій для вашої сфери діяльності. Більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини