Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи буде банкнота більша за 1000 грн і коли завершать обмін старих купюр – НБУ

27 листопада 2023, 14:05
3833
0
Автор:
Реклама

Наразі в Україні в обігу перебувають шість номіналів монет (1, 2, 5, 10 грн та 10, 50 копійок) та шість номіналів банкнот (20, 50, 100, 200, 500 та 1000 грн). На думку НБУ існуючий номінальний ряд грошових знаків повністю забезпечує потреби у готівкових розрахунках. «Ми в НБУ постійно оцінюємо рівень доходів населення та обсяг накопичень, аналізуємо обсяг готівки у грошовій масі та скільки її знаходитися поза банками, враховуємо інфляцію, рівень безготівкових розрахунків тощо. Є моделі, які дозволяють оцінити потребу в необхідному обсязі та номіналах готівки. Вони свідчать, що нині немає потреби щось змінювати», - розповів Олексій Шабан, заступник голови НБУ.

Посадовець зазначив, що ще до повномасштабного російського вторгнення Нацбанк ухвалив рішення про завершення процесу вилучення з обігу банкнот усіх номіналів зразків до 2003 року. Він мав завершитися у вересні цього року. Однак через війну багато українців залишили свої будинки, на руках у них можуть зберігатися такі банкноти. Тому продовжили граничний термін їхнього вилучення на період дії воєнного стану в Україні та ще протягом 90 днів після його припинення.

На питання про можливість появи банкноти більшої за 1000 грн О. Шабан відповів: «Ми поки що не бачимо необхідності розгляду можливості появи таких банкнот. Наразі основна банкнота в обігу - 500 грн (28% від загальної кількості банкнот в обігу)».

Запитали у посадовця і про дизайн монет 1 та 2 грн, які іноді складно розрізнити. На це представник НБУ сказав, що ще у 2021 році Нацбанк почав готуватися до відповідних змін. «Через повномасштабну війну у лютому минулого року цю роботу поставили на паузу, але після стабілізації ситуації в країні ми повернемось до неї. Взагалі оновлення дизайну банкнотно-монетного ряду - це постійний процес для всіх центральних банків, і НБУ в цьому питанні - не виняток. Такі зміни повинні проводитися в середньому раз на сім - десять років, насамперед для підвищення захищеності готівки. Додам, що, на нашу думку, майбутні зміни дизайну мають проводитися в діалозі з громадським суспільством», - зазначив він.

Не витрачай час на пошук аналітики на різних ресурсах. Тепер усі видання LIGA ZAKON для бухгалтерів доступні у рішенні LIGA360. А ще ти можеш налаштувати свою стрічку професійних новин та обраних посилань для роботи. Замовляй LIGA360 прямо сьогодні.

Читайте також:

- Юрособа продає продукцію власного виробництва та надає супутні послуги: чи потрібен РРО/ ПРРО?

- Покупець розраховується на поточний рахунок продавця через QR-код: чи потрібен РРО

- Чи потрібні єдиннику-продавцю документи за реалізований товар

- Подарункові сертифікати у ФОП-єдинника: місія (не)можлива?

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини