Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як оподаткувати дохід, отриманий від ломбарду після реалізації заставленого майна

Реклама

Ломбардна операція - це операція з отримання коштів від юрособи, що є фінустановою, під заставу товарів або валютних цінностей, що здійснюють фізособи чи юрособи. Тобто ломбардні операції є різновидом кредиту під заставу (пп. 14.1.100 ПКУ). Причому застава виникає на підставі договору (п. 1 ст. 574 ЦКУ).

Так, згідно із ст. 572 та ст. 1 Закону України «Про заставу» № 2654-XII від 02.10.1992 року, кредитор має право у разі невиконання боржником зобов'язання, забезпеченого заставою, одержати задоволення за рахунок заставленого майна переважно перед іншими кредиторами цього боржника, якщо інше не встановлено законом.

Відповідно до ст. 20 Закону № 2654-XII та ст. 589 ЦКУ у разі невиконання зобов'язання, забезпеченого заставою, заставодержатель набуває право звернення стягнення на предмет застави. При цьому, якщо при його реалізації виручена грошова сума перевищує розмір забезпечених цією заставою вимог заставодержателя, різниця повертається заставодавцю (ст. 25 Закону № 2654-XII).

Як відомо, інші доходи, крім зазначених у ст. 165 ПКУ, включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника (пп. 164.2.20 ПКУ). Тому згідно з пп. 168.1.1 ПКУ податковий агент повинен утримати 18% ПДФО з такого доходу (п. 167.1 ПКУ).

Так, спеціалісти Головного управління ДПС у Житомирській області наголосили: протягом строку дії договору основна сума кредиту, отриманого платником податку від ломбарду, не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу такого платника.

Разом з тим, нагадали, що у разі неповернення грошових коштів у вигляді фінансового кредиту у термін, встановлений договором, сума такого кредиту включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку та оподатковується на загальних підставах. При цьому доходом платника податку є також сума різниці, яка розрахована та повернута платнику відповідно до ст. 25 Закону № 2654-XII.

Всі джерела інформації для вашої роботи - в новому рішенні LIGA360 PRO. Доступ до найповнішої бази законодавства, судових рішень та інструментів перевірки контрагентів. Дізнайтеся більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини