Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Частину ФОП можуть звільнити від орендної плати за державне майно – проєкт постанови КМУ

7 грудня 2023, 14:15
281
0
Автор:
Реклама

Фонд держмайна оприлюднив проєкт постанови КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 27 травня 2022 р. №634», який розроблено з метою підтримки фізичних осіб/фізичних осіб-підприємців, призваних або прийнятих на військову службу, та надання права певній категорії орендарів на період дії воєнного стану та протягом 6 місяців після його припинення чи скасування отримувати в оренду державне майно без проведення аукціону, із запровадженням пільгових умов розрахунку орендної плати для таких орендарів.

Нагадаємо, що орендарі, призвані на військову службу після оголошення воєнного стану в Україні, були звільнені від орендної плати за державне/комунальне майно згідно Постанови №634 до 31 грудня 2022 року. Тепер же проєктом постанови пропонується звільнити орендарів, призваних на військову службу після оголошення воєнного стану в Україні, від сплати орендної плати, починаючи з 01 січня 2023 року.

Отже, в разі схвалення цього акта урядом, звільнення від орендної плати за найм державного чи комунального майна діятиме для фізосіб та ФОПів, які призвані або прийняті на військову службу після оголошення воєнного стану до його припинення чи скасування. Звільнення від плати за оренду державного та комунального майна діятиме за період з 1 числа місяця, в якому їх було призвано або прийнято на військову службу, по 1 число місяця, що настає через три місяці після дати закінчення проходження ними військової служби.

Повідомлення орендаря про початок та/або закінчення проходження ним військової служби, до якого додана копія відповідного військово-облікового, або іншого документа, який дає змогу встановити дати початку та/або закінчення проходження ним військової служби, виданого компетентним органом, повинно бути подане орендодавцю за договором оренди державного чи комунального майна.

Попередьте незаконні дії з об'єктами нерухомості та діяльність "чорних реєстраторів". Налаштуйте моніторинг в SMS-Маяк та отримуйте сповіщення про будь-які дії щодо майна компанії. Деталі за посиланням.

Якщо указані орендарі повідомили про початок проходження ними військової служби, але через три місяці після припинення чи скасування воєнного стану не повідомили про закінчення чи продовження проходження ними військової служби, то плата за оренду державного та комунального майна буде нараховуватися їм у повному обсязі з 1 числа місяця, що настає за третім місяцем після припинення чи скасування воєнного стану.

Якщо ж відповідні орендарі продовжують використовувати орендоване державне чи комунальне майно, або надали його у користування іншим особам, то орендна плата нараховується у повному обсязі з 1 числа місяця, у якому, за результатами контролю, балансоутримувачем/орендодавцем встановлено факт такого користування.

Також проєкт постанови передбачає отримання без аукціону в оренду державного/комунального майна для:

- розміщення комунальних підприємств, які утворені органами місцевого самоврядування з територій, згаданих у Переліку окупованих чи з бойовими діями територій;

- облаштування гуртожитків для тимчасового проживання внутрішньо переміщених (евакуйованих) осіб, житло яких знищено або пошкоджено внаслідок збройної агресії російської федерації.

Не витрачайте час на пошук аналітики на різних ресурсах. Тепер усі видання LIGA ZAKON для бухгалтерів доступні у рішенні LIGA360. А ще ти можеш налаштувати свою стрічку професійних новин та обраних посилань для роботи. Замовляй LIGA360 прямо сьогодні.

    Залиште коментар
    Увійдіть щоб залишити коментар
    УВІЙТИ
    Підпишіться на розсилку
    Головні новини і аналітика для вас по буднях
    Схожі новини