Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВПО отримують благодійну допомогу: які податки слід сплатити

Реклама

У Східному міжрегіональному управлінні ДПС по роботі з великими платниками податків надали роз'яснення щодо оподаткування доходу у вигляді благодійної допомоги, яку виплачують внутрішньо переміщеним особам міжнародні благодійні організації.

Оподаткування благодійної допомоги від благодійників - резидентів

Відповідно до пп. 165.1.54 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податків не включають благодійну допомогу від благодійників - фізосіб, які внесені до Реєстру волонтерів антитерористичної операції та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії рф, в порядку, визначеному Законом України «Про благодійну діяльність та благодійні організації» від 05.07.2012 р. № 5073-VI, на користь:

  • фізосіб, які мешкають (мешкали) на територіях, де проводять (проводилася) антитерористичну операцію, та/або вимушено покинули місце проживання у зв'язку з проведенням антитерористичної операції (абз. 4 пп. «а» пп. 165.1.54 ПКУ);

  • фізосіб, які мешкали та вимушено покинули місце проживання на території Автономної Республіки Крим у зв'язку з тимчасовою окупацією території України, визначеної Законом України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» від 18.07.2022 р. № 2417-IX (абз. 5 пп. «а» пп. 165.1.54 ПКУ);

  • фізосіб, які мешкають (мешкали) на територіях, на яких проходять (проводилися) бойові дії, та/або які вимушено покинули місце проживання у зв'язку з проведенням бойових дій у таких населених пунктах (абз. 4 пп. «в» пп. 165.1.54 ПКУ).

Порядок оподаткування благодійної допомоги описано у п. 170.7 ПКУ. Причому згідно з пп. «в» пп. 170.7.2 ПКУ не відносять до оподатковуваного доходу цільову або нецільову благодійну допомогу, яку отримує платник податку, що постраждав внаслідок збройної агресії рф у період воєнного, надзвичайного стану.

Таку допомогу розподіляють через державний чи місцевий бюджет або через банківські рахунки благодійних організацій, що внесені до Реєстру неприбуткових організацій та установ.

Порядок підтвердження статусу постраждалих внаслідок збройної агресії рф осіб визначає КМУ, щоб не включати цільову або нецільову благодійну допомогу до оподатковуваного доходу таких фізосіб.

До прийняття КМУ цього порядку, надавачі благодійної допомоги визначали постраждалих осіб самостійно (п. 26 підрозд. 1 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ).

Отже, допомогу від благодійників - фізосіб, які внесені до Реєстру волонтерів антитерористичної операції та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії рф, в порядку, визначеному Законом № 5073-VI, або у порядку, визначеному Законом № 5073-VI, на користь фізосіб, які зазначені у абз. 4 та 5 пп. «а», абз. 4 «в» пп. 165.1.54 ПКУ, не включають до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податків, якщо дотримано вимог пп. 170.7.8 ПКУ та п. 25 і п. 26 підрозд. 1 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ.

Оподаткування благодійної допомоги від міжнародних благодійних організацій

Відповідно до пп. 165.1.56 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податків не включають суму благодійної допомоги від міжнародних благодійних організацій, що перелічені КМУ, на користь:

  • фізосіб, які мешкають (мешкали) на територіях, де проводять (проводилася) антитерористичну операцію (за винятком територій, на яких органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження), та/або вимушено у зв'язку з цим покинули місце проживання та взяті на облік у структурних підрозділах з питань соцзахисту населення;

  • фізосіб, які мешкали та вимушено покинули територію Автономної Республіки Крим у зв'язку з тимчасовою окупацією території України, визначеної Законом України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» від 15.04.2014 р. № 1207-VII, та взяті на облік у структурних підрозділах з питань соцзахисту населення;

  • фізосіб, які мешкають (мешкали) на території, де проходять (проводилися) бойові дії під час дії воєнного, надзвичайного стану, та/або вимушено покинули місце проживання (тимчасово переміщені особи), у зв'язку з форс-мажорними обставинами (введенням воєнного, надзвичайного стану).

Згідно з постановою КМУ «Деякі питання діяльності міжнародних благодійних організацій, їх філій та представництв» від 22.04.2015 р. № 397, міжнародні благодійні організації, які надають благодійну допомогу фізособам зі списку у пп. 165.1.56 ПКУ, перелічені у Єдиному реєстрі отримувачів гуманітарної допомоги. Цей Реєстр веде Мінсоцполітики.

Тож, благодійну допомогу від міжнародних благодійних організацій, перелік яких визначено КМУ, на користь фізосіб, які зазначені у пп. 165.1.56 ПКУ, не включають до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податків.

Відпустки, податки, звітність та зміни воєнного стану - за будь-якою актуальною темою для бухгалтера легко слідкувати з LIGA360. Читайте всі новини й аналітику на єдиній платформі. Спробуйте рішення LIGA360:Аналітика для бухгалтера прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини