Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Використання кваліфікованого е-підпису більше не вимагатимуть – постанова КМУ

14 грудня 2023, 10:00
2880
0
Автор:
Реклама

Кабінет Міністрів України ухвалив постанову, яка унормовує технічні вимоги до створення та перевірки вдосконалених електронних підписів чи печаток. Це дозволить використовувати такі підписи для отримання електронних послуг на постійній основі. Використання кваліфікованого е-підпису більше не вимагатиметься. Раніше вдосконалені електронні підписи та печатки використовували тимчасово в межах експерименту на період воєнного стану.

Постанова значно спростить отримання та використання вдосконалених електронних підписів. Замість КЕПу тепер можна буде використовувати УЕП, якщо законом не вимагається інше, кажуть у Мінцифрі.

Крім того, фізичні та юридичні особи зможуть використовувати електронний підпис, не зберігаючи його на захищеному носії. Це, зокрема, дасть змогу забезпечити безперебійне функціонування електронного документообігу та перевірки користувачів.

Постанова також допоможе гармонізувати українське законодавство у сфері електронних довірчих послуг з європейським.

Отже, постановою КМУ від 12 грудня 2023 р. № 1298 затверджено:

- вимоги до форматів удосконалених електронних підписів та печаток, які використовуються для надання електронних публічних послуг;

- вимоги до створення та перевірки удосконалених електронних підписів та печаток, що базуються на кваліфікованих сертифікатах відкритих ключів.

Постанова набере чинності одночасно із Законом №2801, який передбачає забезпечення укладення угоди між Україною та ЄС про взаємне визнання кваліфікованих електронних довірчих послуг та імплементації законодавства ЄС у сфері електронної ідентифікації, тобто 31 грудня 2023 року.

Legal Solution допоможе кожному фахівцю, що потребує аналізу законодавства й пошуку НПА. Керівникам, юристам, бухгалтерам, кадровикам та іншим фахівцям. Замовте доступ за посиланням.

Читайте також:

- Диджиталізація повідомлень про лікарняні

- E-резидентство: форми на вхід та вихід

- Е-договір для добровільного ЄСВ

- Отримання податкової інформації про контрагента: оновлено форму

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини