Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Підвищення податків, перевірки ДПС та Держпраці — які загрози для бізнесу в 2024 році

22 грудня 2023, 09:10
1429
0
Автор:
Реклама

«Український бізнес, як і країна в цілому, переживають непрості часи. Проте, крім невизначеності, пов'язаною з війною, ще є фактор держави. Повернення податкових перевірок, перевірок від Держпраці, збільшення податкового навантаження та особлива увага з боку правоохоронних органів - це все сьогоднішні реалії роботи українського бізнесу. І підстав стверджувати, що у 2024 році стане легше, на жаль, немає», - каже Андрій Шабельніков, член Ради Комітету НААУ з питань захисту бізнесу та інвесторів.

Зокрема адвокат вказує, що, попри обіцянки влади утриматися від підвищення ставок податків, було збільшено податки на прибуток банків.

Шабельніков вказує, що збільшення мінімальної заробітної плати (з 1.01.2024 р. - 7100 грн і з 1.04.2024 - 8000 грн) та прожиткового мінімуму (2920 грн з 1.01.2024) вплине на розмір єдиного податку та ЄСВ:

- ЄП для ФОП 1 групи становитиме 302,8 грн на місяць;

- ЄП для ФОП 2 групи становитиме 1420,0 грн на місяць;

- ЄСВ для всіх груп: 1562 грн на місяць (січень - березень), 1760 грн. на місяць із квітня.

Нагадаємо, що ДПС також оприлюднила показники граничних розмірів доходу та ставок для ФОП-єдинників.

«Для ФОП 1 та 2 груп, які зареєстровані на окупованих територіях або на території ведення бойових дій, сплата ЄП залишається добровільною. Сплата ЄСВ наступного року також добровільна, проте несплата негативно позначається на страховому стажі», - зауважив А. Шабельніков.

Також у 2024 році заплановане підвищення ставок акцизного податку та мінімального податкового зобов'язання на тютюнові вироби.

Якщо ж торкнутися перевірок, то ключовим є скасування мораторію на проведення податкових перевірок (набрав чинності 08.12.2023 р.). Щоправда, для окремих категорій платників мораторій залишився.

Водночас без плану, проте за заявками працівників, профспілок чи військових адміністрацій може проводити перевірки і Держпраці. Це прямо передбачено Законом про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану. Перевірку можна чекати у разі:

- виявлення неоформлених трудових відносин;

- питань до законності припинення трудових договорів;

- невиконання суб'єктом господарювання приписів про усунення порушень вимог законодавства, виданих після 01.05.2022 р.;

- звернення фізичної особи про порушення, що спричинило шкоду її правам, законним інтересам, життю чи здоров'ю, навколишньому природному середовищу чи безпеці держави (з додаванням документів чи їх копій, що підтверджують такі порушення (за наявності);

- доручення Прем'єр-міністра (про перевірку суб'єктів господарювання у зв'язку із системними порушеннями та/або настанням події, що має значний негативний вплив на права, законні інтереси, життя та здоров'я людини, захист навколишнього природного середовища та забезпечення безпеки держави);

- настання аварії, пожежі, смерті потерпілого внаслідок нещасного випадку або професійного захворювання, що було пов'язано з діяльністю суб'єкта господарювання;

- рішення суду.

Гарна новина, каже А. Шабельніков, у тому, що поки діє воєнний стан та у випадку виконання приписів Держпраці, штрафи застосовуватися не будуть.

«Підвищену увагу правоохоронних органів через участь бізнесу в державних закупівлях можна назвати головною причиною, чому бізнес двічі задумується перед тим, як вступити в торгові чи інші відносини з державою. З одного боку, увага правоохоронців цілком логічно поясняється спробами уникнути зловживань. З іншого боку, навіть цілком законні закупівлі вже через рік можуть стати предметом кримінальної справи. Як? Зміна керівництва контролюючого державного органу і пошук помилок «попередників» можна навіть не згадувати. Просто різне трактування норм права органом, який здійснив закупку, і аудиторською палатою чи податківцями в індивідуальній консультації - і суди з прокуратурою вам гарантовані», - констатує адвокат.

До підприємства прийшли контролюючі органи? Знайте, як захистити бізнес правовим шляхом з ІТ-платформою LIGA360. Подробиці за посиланням.

Читайте також:

- Нові правила податкових перевірок. Мораторій скасовано, але не для всіх!

- Нереальність господарських операцій: свіжа судова практика

- Штрафи за податкові порушення в період воєнного стану: відповідальність за порушення строків зберігання документів

- Первинку втрачено на території бойових дій: як звітувати до ДПСУ

- Фінансовий моніторинг під час війни: на кого поширюється

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини