Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи виникає податковий кредит щодо отриманих як внесок до статутного фонду ОЗ від засновника – платника ПДВ

22 грудня 2023, 16:40
260
0
Автор:
Реклама

Операції з внесення основних фондів до статутного фонду та повернення основних фондів, попередньо внесених до статутного фонду юрособи іншими юридичними або фізособами, у разі їх виходу з кола засновників або учасників такої юрособи, підпадає під визначення об'єкта оподаткування ПДВ та має оподатковуватися на загальних підставах за основною ставкою. Про це зазначили фахівці ДПС у черговому роз'ясненні з категорії 101.13 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.tax.gov.ua).

До податкового кредиту належать суми податку, сплачені/нараховані в разі здійснення операцій, зокрема, з придбання (будівництво, спорудження, створення) необоротних активів (у т. ч. у зв'язку з придбанням та/або ввезенням таких активів як внесок до статутного фонду та/або під час передання таких активів на баланс платника податку, уповноваженого вести облік результатів спільної діяльності).

Податковий кредит звітного періоду визначається виходячи з договірної вартості товарів/послуг та складається із сум податків, нарахованих (сплачених) платником податку за ставкою, встановленою п. 193.1 ПКУ, протягом такого звітного періоду у зв'язку з придбанням (будівництвом, спорудженням) основних фондів (основних засобів, зокрема й інших необоротних матеріальних активів та незавершених капітальних інвестицій у необоротні капітальні активи).

При цьому відповідно до п. 201.10 ПКУ відсутність факту реєстрації платником податку - продавцем товарів/послуг податкових накладних у Єдиному реєстрі податкових накладних не дає права покупцеві на включення сум податку на додану вартість до податкового кредиту.

З огляду на викладене податковий кредит виникає як у платника ПДВ під час отримання основних засобів як внесок до статутного фонду, так і в засновника, якщо йому будуть повернені основні засоби в разі виходу зі складу засновників.

Радимо також ознайомитися зі статтею «Запізнілий «мінусовий» РК від продавця: чи буде покупцеві штраф за несвоєчасну реєстрацію».

Відчуйте силу інформації на вашому боці - з LIGA360 PRO. Експертна аналітика допоможе знайти правильний алгоритм дій для керівника, юриста, бухгалтера чи комплаєнс-офіцера. Замовте доступ за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини