Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи можна виправити самоштраф з ПДВ в уточнюючому розрахунку

25 грудня 2023, 17:00
807
0
Автор:
Реклама

Уточнюючий розрахунок до податкової декларації з ПДВ подають, щоб уточнити (виправити) її показники. На цьому наголосили контролери Центрального міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків.

Тому виправлення помилок, що допущені при заповненні уточнюючого розрахунку, здійснюють виключно шляхом подання нового уточнюючого розрахунку до декларації (з урахуванням показників попереднього уточнюючого розрахунку).

Таким чином, ПКУ не передбачено можливості скасування чи виправлення нарахованої штрафної санкції з ПДВ, що відображена у рядку 18.1 уточнюючого розрахунку податкових зобов'язань з ПДВ, оскільки:

    • сума штрафу, нарахована платником самостійно у зв'язку з виправленням помилки, не є показником декларації;

      • платник самостійно обчислив та нарахував таку суму відповідно до поданого уточнюючого розрахунку, отже, сума штрафної санкції узгоджена платником.

      Водночас, пп. 69.38 підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ визначено, що тимчасово, на період з 1 серпня 2023 року до скасування воєнного стану, при самостійному виправленні платником (з дотриманням порядку, вимог та обмежень, визначених ст. 50 ПКУ) помилок, що призвели до заниження податкового зобов'язання, такого платника звільнено від нарахування та сплати штрафів, передбачених п. 50.1 ПКУ, та пені.

      Радимо також ознайомитись зі статтею «Закриваємо 2023-й: перерахунок ПДВ у декларації»

      Встигніть отримати знижку до 40% для рішень LIGA360. Заповніть заявку - і наш менеджер запропонує тариф, який підходить саме вам.

      Залиште коментар
      Увійдіть щоб залишити коментар
      УВІЙТИ
      Підпишіться на розсилку
      Головні новини і аналітика для вас по буднях
      Схожі новини