Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Який розмір ЄСВ нараховувати на винагороду гіг-спеціаліста при розірванні гіг-контракту і на зарплату при прийнятті його у штат

4 січня 2024, 17:30
786
0
Автор:
Реклама

Фахівці ДПС у роз'ясненні з категорії 201.04.01 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.tax.gov.ua) розкрили яким чином платник податку - резидент Дія Сіті повинен нарахувати єдиний внесок на суму винагороди при розірванні гіг-контракту із гіг-спеціалістом та на суму зарплати приймаючи його працівником за трудовим договором у штат в одному й тому місяці.

Контролери зазначили, що єдиний внесок для платника - резидента Дія Сіті встановлюють у розмірі мінімального страхового внеску:

  • на суму нарахованої кожній застрахованій особі зарплати, що включає основну та додаткову зарплату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, також і в натуральній формі;

  • на суму винагороди фізособам за виконання робіт/послуг за гіг-контрактами.

Мінімальний страховий внесок розраховують як добуток мінімальної зарплати на розмір внеску, встановленого законом на місяць, за який нараховують зарплату, та підлягає сплаті щомісяця.

Водночас щодо однієї застрахованої особи можна зробити декілька записів у Додатку 1, якщо протягом одного звітного періоду їй нараховували виплати за поточні та майбутні (відпускні, допомога у зв'язку з вагітністю та пологами), за минулі (тимчасова непрацездатність та перебування у відпустці у зв'язку з вагітністю та пологами й нарахування сум зарплати за виконану роботу , строк виконання якої перевищує календарний місяць, а також за відпрацьований час після звільнення або за рішенням суду - сум середньої зарплати за вимушений прогул) періоди.

З огляду на це, якщо в одному місяці резидент Дія Сіті розірвав гіг-контракт із гіг-спеціалістом та прийняв його в штат за трудовим договором, то щодо такого працівника в Додатку 1 слід зазначити один запис, відповідно єдиний внесок у розмірі мінімального страхового внеску на загальну суму винагороди гіг-спеціаліста, отриману під час розірвання гіг-контракту, і зарплати під час прийняття його працівником за трудовим договором у штат.

Радимо також ознайомитися зі статтею «Оновлена форма Податкового розрахунка з 1 жовтня 2023 року: що врахувати податковому агенту і страхувальнику».

Всі джерела інформації для вашої роботи - в новому рішенні LIGA360 PRO. Доступ до найповнішої бази законодавства, судових рішень та інструментів перевірки контрагентів. Дізнайтеся більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини