Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Коли ФОПу-єдиннику, що має основне місце роботи, потрібно подавати Додаток 1 до Декларації — ДПС

Реклама

ФОПів, у тому числі тих, які обрали спрощену систему оподаткування (крім е-резидентів) і мають основне місце роботи, звільнено від сплати за себе єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за ті місяці звітного періоду, за які його заплатив роботодавець у розмірі не менше мінімального страхового внеску, згідно з ч. 6 ст. 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI.

Проте такі ФОПи можуть бути платниками ЄСВ, якщо самостійно визначили:

  • ті місяці у звітному періоді, за які роботодавець сплатив за них ЄСВ у розмірі, що менший за мінімальний;

  • базу нарахування ЄСВ (але не більше за максимальну величину бази нарахування ЄСВ, згідно Закону № 2464-VI). При цьому сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

ФОПи - єдинники першої - третьої груп подають у складі податкової Декларації затвердженої наказом Мінфіну від 19.06.2015 р. № 578 додаток 1 «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску».

При цьому у розд. 9 Додатка 1 в графі 2 в рядках у розрізі окремого місяця відображають самостійно визначені суми доходу враховуючи максимальну величину та у графі 4 розраховують суми нарахованого єдиного внеску. Загальну суму нарахованого ЄСВ зазначають у рядку «Усього» графи 4 розд. 9 Додатка 1.

Значення рядка «Усього» графи 4 розд. 9 Додатка 1 переносять до рядка 21 «Сума єдиного внеску, яка підлягає сплаті на небюджетні рахунки, за даними звітного (податкового) періоду» розд. VІІ Декларації.

Згідно з прим. 10 до Декларації Додаток 1 не подають та не заповнюють ФОПи - єдинники першої - третьої груп, за умови дотримання ними вимог, визначених ч. 4 та 6 ст. 4 Закону № 2464-VI, що дають право на звільнення таких осіб від сплати за себе єдиного внеску. Такі особи можуть подавати Додаток 1 лише за умов добровільної участі у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Тому, ФОПи - єдинники першої - третьої груп, які мають основне місце роботи і за них роботодавець сплатив ЄСВ у розмірі не менше мінімального страхового внеску за всі місяці звітного періоду, Додаток 1 до Декларації не заповнюють і не подають.

Якщо роботодавець нараховував та сплачував ЄСВ у розмірі менше мінімального страхового внеску (працівник працював неповний місяць) або не нараховував та не сплачував (працівник повний місяць перебував у відпустці за свій рахунок), то такі ФОПи повинні самостійно визначити базу нарахування за такі місяці у розмірі не менше мінімальної заробітної плати та відобразити у графі 2 розд. 9 Додатка 1.

При цьому, звернули увагу податківці Головного управління ДПС у Тернопільській області, за місяці, за які роботодавець сплатив ЄСВ у розмірі не менше мінімального страхового внеску, у графі 2 розд. 9 Додатка 1 слід проставити нулі

Як новому ФОП бути впевненим у своїх рішеннях? З LIGA360:Підприємець. Тут знайдеш довідкову інформацію, роз'яснення держорганів, актуальні документи і законодавство. Більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини