Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Загальне декларування доходів і доступ ДПС до даних про банківські рахунки – чого чекати

10 січня 2024, 15:44
2291
0
Автор:
Реклама

Міністерство фінансів планує запровадити загальне декларування доходів за прикладом країн Балтії. Це передбачає, що ДПС самостійно декларуватиме доходи платника податків на основі банківських даних і лише потім погоджуватиме це з ним. Про це розповіла народний депутат Ніна Южаніна. За її словами, саме таке пояснення зробила заступниця міністра фінансів Світлана Воробей під час обговорення Національної стратегії доходів, яка була затверджена рішенням уряду.

«Для реалізації такого підходу податкова має отримати доступ до даних із банківських рахунків. У Мінфіні не вважають це порушенням банківської таємниці», - каже нардеп.

Раніше Ніна Южаніна цитувала аргументи на користь того, що ДПС отримає доступ до даних про банківські рахунки українців: «Отримання контролюючими органами доступу до банківської інформації надасть можливість підсилити аналітичну складову в роботі податкової, запровадити нові сервіси для сумлінних платників податків, зокрема із складання проектів податкових декларацій за платників податків, що дозволить звести подання податкової звітності до одного «кліку», запровадити прогресивну шкалу ставок оподаткування та багато інших речей, які на сьогодні є природніми для європейських податкових систем». Вона ж назвала і контраргументи: «Однак на сьогодні це є неможливим, у зв'язку із низьким рівнем довіри суспільства контролюючим органам».

Всі джерела інформації для вашої роботи - в новому рішенні LIGA360 PRO. Доступ до найповнішої бази законодавства, судових рішень та інструментів перевірки контрагентів. Дізнайтеся більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини