Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Упродовж якого часу після демобілізації ФОП – єдинник має сплатити єдиний податок

Реклама

Платників податків, у яких відновилася можливість виконувати свої податкові обов'язки, граничний термін виконання яких припадає на період з 24 лютого 2022 року і до дня відновлення такої можливості, звільнено від відповідальності за несвоєчасне виконання податкових обов'язків, передбачених ПКУ. Проте лише за умов, якщо такі платники сплатять податки і збори протягом 60 календарних днів з першого дня місяця, наступного за місяцем, коли відновилась така можливість (абз.14 пп. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ "Перехідні положення" ПКУ).

Ці положення поширено і на платників податків, які мобілізовані. Тому ФОП - платник єдиного податку І - ІІІ групи, який мобілізований протягом дії воєнного стану в Україні, та не може своєчасно сплатити єдиний податок, повинен виконати його протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

Якщо ФОП - єдинник І - ІІІ груп демобілізувався до закінчення дії воєнного стану та у нього з'явилась можливість погасити борги перед бюджетом, він має сплатити єдиний податок протягом 60 календарних днів з першого дня місяця, наступного за місяцем відновлення цієї можливості.

Водночас, відповідно до п. 25 підрозд.10 розд. XX "Перехідні положення" ПКУ ФОПів - платників єдиного податку, які призвані на військову службу під час мобілізації або залучені до виконання обов'язків щодо мобілізації за посадами, передбаченими штатами воєнного часу, під час особливого періоду, згідно з Законом України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" від 21.10.1993 р. № 3543-ХІІ, на весь період їх військової служби звільнено, від обов'язку нарахувати, сплачувати та подавати податкову звітність з єдиного податку відповідно до гл. 1 розд. XIV "Спеціальні податкові режими" ПКУ.

Підставою для такого звільнення є заява самозайнятої особи та копія військового квитка або копія іншого документа, у якому зазначено дані про призов особи на військову службу за призовом під час мобілізації, що виданий відповідним держорганом. Такі документи ФОП повинен подати податківцям за місцем податкової реєстрації протягом 10 днів після демобілізації.

У Головному управлінні ДПС у Запорізькій області звернули увагу: якщо демобілізована самозайнята особа перебуває на лікуванні (реабілітації) у зв'язку з виконанням обов'язків під час мобілізації, на особливий період, заяву і копію військового квитка або копію іншого документа варто подати протягом 10 днів після закінчення її лікування (реабілітації).

Як новому ФОП бути впевненим у своїх рішеннях? З LIGA360:Підприємець. Тут знайдеш довідкову інформацію, роз'яснення держорганів, актуальні документи і законодавство. Більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини