Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Уряд буде підтримувати аграріїв, будівельну галузь, створення переробних підприємств — Денис Шмигаль

Реклама

Наразі українська економіка все більше набуває рис економіки воєнного часу: ми маємо якісні та кількісні зміни, які свідчать про пристосування бізнесу та перехід до фази відновлювального зростання. За підсумками 2023 року Мінекономіки оцінює зростання ВВП на рівні 5%. Про це повідомила Перший віце-прем'єр-міністр України - Міністр економіки України Юлія Свириденко.

За її словами, процес прогнозування здійснюють в реальному часі в умовах високого ступеня невизначеності. Так, у 2024 році прогнозують зростання ВВП на 4,6%. Інвестиції у 2024 році порівняно із 2023 роком зростуть на 29,6%, що сформує найбільший позитивний внесок серед компонентів у зростання ВВП. На другому місці - приватне споживання. Також передбачають подальше поступове відновлення вітчизняного виробництва, що задовольняє, в першу чергу, потреби інвестиційного попиту. Зростання вартісних обсягів експорту товарів та послуг у 2024 році очікують на 9,0%, імпорту товарів та послуг - на 5,9%.

«Ми бачимо, як змінюються лідери у виробництві, деякі сектори більш гнучко підлаштовуються під виклики війни. Роль держави тут - підтримувати розвиток бізнесу і запобігати втраті вже наявних потужностей. Для цього ми працюємо над максимально прийнятною логістикою, дипломатичним шляхом намагаємось вирішити проблеми із експортними обмеженнями, продовжуємо програми підтримки бізнесу, зокрема, через програму доступного кредитування «5-7-9», грантову підтримку на створення та розвиток власної справи, підвищення рівня локалізації виробництва та ін.», - додала Юлія Свириденко.

Крім того, пріоритетом економіки воєнного часу є фінансування інвестицій в оборонно-промисловий комплекс, у відновлення зруйнованої інфраструктури.

Водночас Прем'єр-міністр Денис Шмигаль підкреслив, що Уряд продовжить стимулювати економіку через програми підтримки бізнесу. Загалом на ці стимули, за його словами, буде спрямовано понад 40 млрд грн.

«Продовжуємо та вдосконалюємо одну з найуспішніших державних програм пільгового кредитування «5-7-9». Загалом виділяємо на доступні позики для малого та середнього бізнесу 18 млрд грн. Понад 11 тисяч українців уже отримали від держави безповоротні гранти, аби започаткувати чи розширити свій бізнес. Це програма єРобота, завдяки якій уже створено понад 35 тисяч нових робочих місць», - відзначив Денис Шмигаль.

Прем'єр-міністр зауважив, що в планах на цей рік - видати близько 15 тисяч грантів. Причому Уряд має намір допомогти створити понад 1000 нових ветеранських бізнесів.

Він нагадав, що вперше в бюджеті заклали кошти на розширення мережі індустріальних парків. Це 1 млрд гривень, які дозволять дати поштовх розвитку цих промислових майданчиків. Крім того, три мільярди буде виділено на державну підтримку великих інвестиційних проектів в Україні.

Всі джерела інформації для вашої роботи - в новому рішенні LIGA360 PRO. Доступ до найповнішої бази законодавства, судових рішень та інструментів перевірки контрагентів. Дізнайтеся більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини