Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Арешти рахунків і майна, відміна єдиного податку для аграріїв, шкала ПДФО – що не подобається бізнесу в НСД

16 січня 2024, 09:31
330
0
Автор:
Реклама

Члени Української Ради Бізнесу, до складу якої входить 112 бізнес-асоціацій різних галузей економіки, членами яких є 28000 підприємств, проаналізували Національну стратегію доходів (далі - НСД) до 2030 року, в якій визначено напрямок податкових та митних реформ в Україні під час війни та після її завершення, та зазначають, що документ містить як корисні так і негативні для економіки пропозиції. Зокрема стратегія містить низку пропозицій які значно погіршують умови ведення бізнесу в Україні.

Проблемними в УРБ назвали такі положення НСД:

- надання повноважень ДПС накладати арешт на рахунки (майно) та блокувати їх до повного погашення податкового боргу без рішення суду;

- скасування спрощеної системи оподаткування для аграрного сектору;

- впровадження прогресивної шкали ставок ПДФО;

- ускладнення умов для спрощеної системи оподаткування;

- звуження сфери застосування спрощеної системи оподаткування шляхом виключення юридичних осіб, збільшення ефективних ставок податків до рівня загального режиму (19,5%) з одночасним ускладненням процедур дотримання податкового законодавства, обліку та звітності;

- підвищення акцизів на пальне;

- отримання органами ДПС повного доступу до інформації про обсяг та обіг коштів всіх платників податків, зокрема й фізичних осіб, на їх рахунках у банках (без рішення суду та кримінальних проваджень).

Також Асоціація “Український клуб аграрного бізнесу” звернулася до прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля та профільних міністерств з проханням доопрацювати окремі положення Національної стратегії доходів до 2030 року, котрі матимуть негативний вплив для агросектору. Експерти УКАБ вважають, що НСД має ряд критичних положень для аграрного бізнесу, а саме:

- скасування спрощеної системи оподаткування для аграрного сектору;

- підвищення акцизів на пальне;

- надання повноважень ДПС в односторонньому порядку накладати арешт на рахунки (майно) та блокувати їх без рішення суду.

Шукаєш роз'яснення законодавчих норм для бухгалтерського обліку? Спробуй LIGA360. З будь-якого НПА можна перейти на пов?язані документи, як-то статті, роз?яснення держорганів, чи інші закони. Обирай вигідний тариф прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини