Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЗЕД

Чи підпадають під валютний нагляд експорт та імпорт товарів між суб’єктами господарювання та фізособою-нерезидентом

Реклама

Зовнішньоекономічна діяльність згідно з ст. 1 розд. I Закону України «Про зовнішньоекономічну діяльність» від 16.04.1991 р. № 959-XII - діяльність українських та іноземних суб'єктів господарювання, а також державних замовників з оборонного замовлення у випадках, визначених законами України, яка побудована на взаємовідносинах між ними, що має місце як на території України, так і за її межами.

Зовнішньоекономічна діяльність має бути підкріплена зовнішньоекономічним договором.

Нагадаємо, що у п. 6 розд. ІІ Інструкції про порядок валютного нагляду банків за дотриманням резидентами граничних строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів, затвердженої постановою НБУ від 02.01.2019 р. № 7 описані операції з експорту та імпорту товарів за якими банки уповноважені проводити валютний нагляд за тим, як резиденти додержуються граничних строків розрахунків.

Причому граничні строки розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів становлять 365 календарних днів згідно з п. 21 розд. II Положення про заходи захисту та визначення порядку здійснення окремих операцій в іноземній валюті, що затверджений постановою НБУ від 02.01.2019 р. № 5.

Отже, інформують у Головному управлінні ДПС у Черкаській області, якщо співпраця між суб'єктами господарювання України і фізособами - нерезидентами, які не є іноземними суб'єктами господарювання за своєю сутністю, є господарською діяльністю і оформлена зовнішньоекономічним договором, за яким проводять операції з експорту та імпорту товарів щодо яких банк здійснює валютний нагляд, то такі відносини підпадають під валютний нагляд.

Всі джерела інформації для вашої роботи - в новому рішенні LIGA360 PRO. Доступ до найповнішої бази законодавства, судових рішень та інструментів перевірки контрагентів. Дізнайтеся більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини