Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Не за розташуванням підприємства, а за місцем реєстрації платника – пропозиція зарахування ПДФО

22 січня 2024, 11:00
581
0
Автор:
Реклама

Механізм зарахування податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) є вкрай актуальною темою для громад, адже саме цей податок формує значну частину доходів місцевих бюджетів. У владних колах обговорюється ідея нового визначення механізму зарахування ПДФО, щоб зменшити диспропорції в розвитку громад.

Наразі у Верховній Раді зареєстровано 16 законодавчих ініціатив, які пропонують різні підходи до цього питання. Міністерство відновлення повідомило, що надає перевагу практиці, яка застосовується в країнах ЄС, а саме, нарахуванню ПДФО за місцем реєстрації платника податку. При цьому рішення має бути зваженим і базуватися на чітких розрахунках впливу на розвиток громад.

Розглядають пропозиції щодо здійснення розрахунків сплати ПДФО у разі зміни механізму його зарахування - не за місцем розташування підприємства (роботодавця), а за місцем реєстрації платника податку.

Передбачається, що зміна механізму зарахування ПДФО за місцем реєстрації дозволить значно підвищити надходження до бюджетів невеликих за чисельністю громад. Адже часто мешканці невеликих громад працюють у великих містах, сплачуючи ПДФО в їхні бюджети. В результаті виникає значна диспропорція в надходженнях у бюджети громад, що безпосередньо впливає на їхній розвиток.

Податки, звітність та зміни воєнного стану - за будь-якою актуальною темою для бухгалтера легко слідкувати з LIGA360. Читайте всі новини й аналітику на єдиній платформі. Спробуйте рішення LIGA360:Аналітика для бухгалтера прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини