Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Коли не слід подавати Додаток 1 та Додаток ЄСВ 1 у складі декларації за 2023 рік - ДПС

25 січня 2024, 13:25
4947
0
Автор:
Реклама

Платники, які скористалися правом не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати ЄСВ протягом звітного періоду відповідно до абз. 1 п. 9 прим. 19 розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 2464 мають право не заповнювати та не подавати Додаток 1 у складі податкової декларації. На цьому наголосили фахівці ДПС в роз'ясненні ДПС із категорії 107.01.01 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.tax.gov.ua). Це ж стосується і Додатка ЄСВ 1, на це є окреме роз'яснення із категорії 107.01.01 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.tax.gov.ua) з аналогічним висновком.

Контролери нагадали, що тимчасово, з 01 березня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану в Україні та протягом 12 місяців після припинення або скасування воєнного стану, фізичні особи - підприємці, у тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування (крім електронних резидентів (e-резидентів), особи, які провадять незалежну професійну діяльність, члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах, мають право не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати єдиний внесок за себе. При цьому положення абз. 2 п. 2 ч. 1 ст. 7 Закону № 2464 щодо таких періодів для таких осіб не застосовують. При цьому такими особами розрахунок єдиного внеску у складі податкової декларації не заповнюється за період, в якому відповідно до абз. 1 цього пункту єдиний внесок не нараховувався, не обчислювався та не сплачувався.

Проте до платників єдиного внеску, зазначених вище, які обчислять і нарахують ЄСВ та подадуть звітність, що містить інформацію щодо сум нарахованого єдиного внеску, та при цьому не сплатять самостійно визначені зобов'язання, з 01.08.2023 контролери застосують заходи впливу та стягнення визначені ч. 1 ст. 25 Закону № 2464.

Радимо також ознайомитися зі статтею «Звітність із ЄСВ для ФОП - платника єдиного податку групи 3 за 2023 рік».

Як новому ФОП бути впевненим у своїх рішеннях? З LIGA360:Підприємець. Тут знайдеш довідкову інформацію, роз'яснення держорганів, актуальні документи і законодавство. Більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини