Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи повинен платник податку на прибуток при виплаті суми неустойки нерезиденту утримувати податок з його доходів

30 січня 2024, 14:10
115
0
Автор:
Реклама

ДПС в роз'ясненні із категорії 102.16 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.tax.gov.ua) пояснили, що у разі порушення правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов'язання, платник податку на прибуток при виплаті суми неустойки на користь нерезидента повинен утримати податок з доходів нерезидента за ставкою 15% або за меншою ставкою згідно з положеннями діючого міжнародного договору від їх суми.

Враховуючи те, що нерезидент сплачує податок з цієї операції, то різниця на суму сплачених на користь нерезидента неустойки (штрафу, пені) для збільшення фінансового результату до оподаткування у платника податку на прибуток - резидента не виникає.

У разі якщо платник податку на прибуток - резидент при виплаті неустойки (штрафу, пені) нерезиденту застосовує правила міжнародного договору в частині звільнення від оподаткування податком на прибуток такої виплати, то такий платник має збільшити фінансовий результат до оподаткування на суму витрат, понесених від визнання такої виплати.

Радимо також ознайомитися зі статтею «Постачальник із ТОТ не виконав зобов'язання: чи можна зменшити фінрезультат до оподаткування на суму списаної заборгованості».

Спробуйте LIGA360 PRO - рішення нового покоління для пошуку й аналізу інформації. Знаходьте відповіді, консультації експертів та алгоритми дій для вашої сфери діяльності. Більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини