Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Фізособа здає в оренду нерухомість іншій фізособі: що з ПДФО

Реклама

Дохід від надання майна в лізинг, оренду або суборенду, визначений згідно з п. 170.1 ПКУ, включають до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку (п. 164.2 ПКУ).

Якщо орендар є фізособою, яка не є самозайнятою особою згідно з пп. 170.1.5 ПКУ, то особою, що відповідає за нарахування та сплату податку до бюджету, є платник податку - орендодавець.

Важливо, що:

  • такий орендодавець самостійно нараховує та сплачує податок до бюджету протягом 40 календарних днів, після останнього дня звітного кварталу. При цьому суму отриманого доходу, суму сплаченого протягом звітного року податку та податкового зобов'язання за результатами року орендодавець має відобразити у річній податковій декларації про майновий стан і доходи;

  • при нотаріальному посвідченні договору оренди об'єктів нерухомості нотаріус повинен надіслати інформацію про нього контролерам за податковою адресою платника податку - орендодавця за формою та у спосіб, які встановлені КМУ. Порушення порядку та/або строків подання зазначеної інформації нотаріус несе відповідальність, передбачену ст. 119 прим. 1 ПКУ.

Так, нагадали в Кодимській ДПІ Головного управління ДПС в Одеській області, згідно з пп. 119 прим. 1.1 ПКУ нотаріус за порушення порядку або строків подання даних про посвідчення договорів оренди нерухомості, вчиняючи такі нотаріальні дії, отримає штраф в розмірі:

  • 680 грн. за кожне таке порушення;

  • 1360 грн. за кожне таке порушення при рецидивах протягом року.

Не гадай, а знай точні відповіді! LIGA360:Підприємець надасть всю інформацію із законодавчого та новинного поля, довідкову інформацію та реєстраційні дані компаній. Дізнайся більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини