Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Оцінка реальності операції повинна здійснюватися під час перевірки, а не реєстрації податкової накладної - ВС

8 лютого 2024, 13:30
261
0
Автор:
Реклама

Верховний Суд вкотре розглядав справу щодо блокування податкової накладної за Критерієм 8. Згідно з обставинами справи, контролюючий орган не зазначив конкретної інформації щодо ризиковості платника податку, достатньої для зупинення реєстрації податкової накладної в ЄРПН, і на підставі якої зупинено реєстрацію спірної податкової накладної, натомість вказано лише загальне посилання на пункт 8 Критеріїв ризиковості платника податку. До речі, проблемність ситуації ми висвітлювали в статті «Включення в категорію ризикових за критерієм 8 має бути більш аргументованим: ДПС сподівається на зменшення оскаржуваних рішень».

Судова практика з подібних справ свідчить, що контролюючий орган має конкретизувати перелік документів, необхідних для виконання покладених на нього функцій для того, щоб платник податку чітко розумів адресовану йому вимогу. Пред'явлення контролюючим органом до платника податків загальної вимоги про надання документів без їх конкретизації та без посилання на відповідну норму права виключає можливість такого органу в подальшому застосовувати до такого платника податків негативні наслідки, пов'язані із ненаданням певного документа. З цього питання радимо також ознайомитися зі статтею Розблокування податкових накладних: що врахувати платнику податків?

Зокрема, на думку суддів, приймаючи рішення про реєстрацію податкової накладної, контролюючий орган не повинен здійснювати повний аналіз господарських операцій позивача на предмет їх реальності.

На думку суддів, змістовна оцінка господарських операцій може бути проведена лише за результатом здійснення податкової перевірки платника податків.

Суд наголосив на тому, що можливість надання платником податків вичерпного переліку документів на підтвердження правомірності формування та подання податкової накладної прямо залежить від чіткого визначення контролюючим органом конкретного критерію оцінки ступеня ризиків, а також зазначення у квитанції про зупинення реєстрації податкової накладної чіткого переліку документів.

Джерело: Постанова КАС ВС від 13.12.2023 р. № 500/4191/22.

Відчуйте силу інформації на вашому боці - з LIGA360 PRO. Експертна аналітика допоможе знайти правильний алгоритм дій для керівника, юриста, бухгалтера чи комплаєнс-офіцера. Замовте доступ за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини