Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НБУ планує обмежити карткові перекази і введе ліміти переказу готівки через термінали

9 лютого 2024, 08:55
9058
0
Автор:
Реклама

Національний банк напрацьовує проєкт рішення про обмеження карткових переказів і запровадження граничних лімітів переказу готівки через термінали самообслуговування, після чого обговорюватиме його з профільним комітетом Верховної Ради, повідомила перша заступниця голови Нацбанку Катерина Рожкова, інформує Інтерфакс-Україна.

За її словами, проблема тіньових платежів справді актуальна. Рожкова зазначила, що це не стосується всієї країни, але при цьому зачіпає велику кількість компаній, які продовжують використовувати "найрізноманітніші механізми ухилення, зменшення оподаткування та інше".

"Радитимемось з нашими колегами з профільного комітету, як краще нам це зробити, щоб, з одного боку, не обмежити нормальний бізнес, нормальних людей, а з іншого - все-таки зменшити можливості маніпуляцій та обходу закону", - резюмувала посадовець.

Про те, що Нацбанк виявив в банках та небанківських фінансових установах масові тіньові фінансові операції і може обмежити грошові перекази, повідомив і голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

«В ході перевірки НБУ банків та небанківських фінансових установ було виявлено численні порушення, які створюють умови для проведення багатомільярдних обсягів операцій (переказів) із використанням електронних платіжних засобів, у тому числі через термінали самообслуговування», - повідомив він.

Попри успіхи у сегменті безготівкових платежів присутні окремі схеми для здійснення заборонених видів господарської діяльності, зокрема:

- незаконної організації та проведення азартних ігор,

- легалізації коштів, отриманих злочинним шляхом,

- шахрайські схеми з використанням “фішингу”,

- використання віртуальних активів для проведення “сірих”/ “тіньових” фінансових операцій.

За словами Гетманцева, для виправлення ситуації Нацбанк пропонує внести зміни до Закону про платіжні послуги щодо посилення вимог до розміру власного капіталу надавачів платіжних послуг та збільшення розмірів штрафів за порушення вимог законодавства, що регулює діяльність на платіжному ринку. Крім того, пропонується встановити на законодавчому рівні на період дії воєнного стану обмеження на здійснення фінансових операцій з використанням реквізитів електронних платіжних засобів, лімітами на суми трансакцій, їх кількості тощо. А також граничних сум готівкових переказів, здійснених за допомогою терміналів самообслуговування.

Депутат повідомив, що за результатами розгляду питання він доручив відповідному підкомітету підготувати разом з НБУ необхідні зміни до законодавства.

Всі джерела інформації для вашої роботи - в новому рішенні LIGA360 PRO. Доступ до найповнішої бази законодавства, судових рішень та інструментів перевірки контрагентів. Дізнайтеся більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини