Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як оцінюють вартість подарованої земельної ділянки для розрахунку ПДФО

Реклама

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області нагадали, що правові засади проведення оцінки земель в Україні регулює Закон України «Про оцінку земель» від 11.12.2003 р. № 1378-IV.

І залежно від призначення та порядку проведення грошова оцінка земельних ділянок може бути нормативною і експертною (ст. 5 та ст. 13 Закону № 1378-IV).

Нормативну грошову оцінку використовують, щоб визначити розмір земельного податку, державного мита при міні, спадкуванні (крім випадків спадкування спадкоємцями першої та другої черги за законом і за правом представлення, а також випадків спадкування власності, вартість якої оподатковують за нульовою ставкою) та даруванні земельних ділянок згідно із законом тощо.

Експертну грошову оцінку земельних ділянок та прав на них проводять, щоб визначити вартість об'єкта оцінки.

Таку оцінку використовують здійснюючи цивільно-правові угоди щодо земельних ділянок та прав на них, крім випадків, що визначені Законом № 1378-IV, а також іншими законами.

Відповідно до п. 174.6 ПКУ об'єкти дарування, зазначені в п. 174.1 ПКУ, подаровані платнику податку іншою фізособою, оподатковують згідно з правилами оподаткування спадщини.

Так у пп. 174.2.2 ПКУ передбачено, що вартість будь-якого об'єкта спадщини, що успадковують не члени сім'ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення, оподатковують ПДФО за ставкою 5%, (п. 167.2 ПКУ).

Тож фізособа - резидент, яка отримує подарунок (спадщину ) від фізособи - резидента, але не відноситься до членів сім'ї першого та другого ступеня споріднення, сплачує ПДФО за ставкою 5%. від вартості будь-якого подарунку.

Щоб оподаткувати ПДФО вартість земельної ділянки як об'єкта подарунку (спадщини) застосовують оціночну вартість, яку визначають за допомогою експертної грошової оцінки земельної ділянки (ст. 5 та ст. 13 Закону № 1378-IV).

Не гадай, а знай точні відповіді! LIGA360:Підприємець надасть всю інформацію із законодавчого та новинного поля, довідкову інформацію та реєстраційні дані компаній. Дізнайся більше переваг за посиланням.

Читайте також:

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини