Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як розраховувати амортизацію у податковому обліку на час мобілізації транспорту

20 лютого 2024, 15:05
239
0
Автор:
Реклама

Коригування фінансового результату до оподаткування, встановлені пп. 140.5.9 ПКУ, щодо коштів та товарів, зазначених у пп. 69.6 підрозд. 10 розд. XX ПКУ, починаючи з 24.12.2022 року, не проводять платники податку на прибуток підприємств у податковому (звітному) періоді здійснення таких операцій з урахуванням термінів набуття чинності положеннями пп. 69.6 підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ та змінами до них, з відображенням відповідних сум податкових пільг у додатку ПП до Декларації. На цьому наголосили контролери ГУ ДПС у Черкаській області.

Розрахунок амортизації основних засобів та нематеріальних активів здійснюють відповідно до НП(С)БО або МСФЗ. При такому розрахунку застосовують методи нарахування амортизації, передбачені НП(С)БО. Для розрахунку амортизації відповідно до положень цього пункту визначають вартість основних засобів та нематеріальних активів без урахування їх переоцінки (уцінки, дооцінки), проведеної відповідно до положень бухгалтерського обліку. Амортизацію не нараховують за період невикористання (експлуатації) основних засобів у господарській діяльності у зв'язку з їх консервацією.

Якщо основні засоби (транспортні засоби), які тимчасово не використовують у господарській діяльності платника податку (передані у тимчасове користування ЗСУ в межах виконання підприємством військово-транспортного обов'язку під час дії воєнного стану), призначені для використання у господарській діяльності і нарахування амортизації у бухгалтерському обліку протягом такого періоду не припиняється, то такий основний засіб буде амортизуватись протягом такого періоду у податковому обліку. При цьому вартість переоцінки (уцінки, дооцінки), проведеної відповідно до положень бухгалтерського обліку, таких транспортних засобів у податковому обліку не амортизують.

Читайте також статтю «Автомобіль на «службі» в ЗСУ: що з податковою амортизацією».

Відчуйте силу інформації на вашому боці - з LIGA360 PRO. Експертна аналітика допоможе знайти правильний алгоритм дій для керівника, юриста, бухгалтера чи комплаєнс-офіцера. Замовте доступ за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини