Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Штрафні санкції за несвоєчасну реєстрацію ПН/РК — Верховний Суд підтримав позицію податківців

Реклама

Суд касаційної інстанції підтримав позицію ДПС щодо застосування штрафних (фінансових) санкцій за несвоєчасну реєстрацію ПН/РК до податкових накладних у Єдиному реєстрі податкових накладних.

Колегія суддів зазначила, що несвоєчасна реєстрація накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних є триваючим порушенням. Початком якого є наступний день за граничним днем реєстрації податкової накладної, а припиняється воно в день фактичної реєстрації такої накладної в ЄРПН.

Тому у випадку, коли ПН/РК складені в період дії мораторію, а зареєстровані в ЄРПН після скасування дії мораторію (тобто після 26.05.2022 р.), відповідати за порушення строків реєстрації податкових накладних доведеться за період, у якому підстави для звільнення від відповідальності перестали існувати.

Оскільки в межах спірних правовідносин податкові накладні позивач склав у період з 14.02.2022 р. по 15.08.2022 р., а зареєстрував в ЄРПН у період з 03.08.2022 р. по 02.09.2022 р. з порушенням строку, визначеного п. 201.1 ПКУ, колегія суддів Верховного Суду погодилась із висновками судів попередніх інстанцій про правомірність застосування податківцями штрафних (фінансових) санкцій на підставі п. 1201.1 ПКУ.

Окрім того, інформують у ДПС, позивач упродовж розгляду справи не підтвердив можливість чи неможливість виконати обов`язки, визначені у пп. 69.1 підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ, будь-яких доказів на підтвердження існування таких обставин не надавав, підставами позову не визначав.

Верховний Суд зауважив, що Закон України «Про внесення змін до розділу XX «Прикінцеві положення» Податкового кодексу України щодо відновлення обмеження перебування грального бізнесу на спрощеній системі оподаткування» від 12.01.2023 р. № 2876-IX не надає його нормам зворотної дії в часі, а отже його дія не розповсюджується на період до набрання ним чинності. Крім того, відповідальність, встановлену п. 90 підрозд. 2 розд. XX ПКУ, застосовують за порушення платниками ПДВ граничного строку, передбаченого для п. 89 цього розділу, тобто вона прямо пов`язана зі збільшеними строками реєстрації податкових накладних.

Також, переконує Верховний Суд, позивач помилково тлумачить положення п. 69.2 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ, вважаючи, що законодавець дозволив проведення камеральних перевірок лише в частині камеральних перевірок декларацій та уточнюючих розрахунків (у разі їх подання), до яких подано заяву про повернення суми бюджетного відшкодування.

Спробуйте LIGA360 PRO - рішення нового покоління для пошуку й аналізу інформації. Знаходьте відповіді, консультації експертів та алгоритми дій для вашої сфери діяльності. Більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини