Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Бізнес рахує майбутні збитки від вилучення з обігу акцизних марок

Реклама

Незабаром Верховна Рада розглядатиме у другому читанні законопроєкт № 9662, який містить норми, що можуть негативно вплинути на легальний ринок підакцизних товарів. Мова про поправку № 161 до законопроєкту. Вона забороняє виробництво та обіг тютюну і алкоголю, маркованих акцизними марками попереднього зразка, з 1 червня та 1 вересня 2024 року відповідно. Попередньо цю поправку підтримали у Комітеті ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики. Після прийняття законопроєкту з даною поправкою, описана в ній підакцизна продукція, по закінченню перехідного періоду, буде вважатись немаркованою, а тому за її виробництво та обіг передбачені санкції.

Бізнес звертає увагу, що поправка № 161 - неефективна спроба вплинути на складну проблему тіньового ринку підакцизних товарів, а не дієвий механізм боротьби з підробленими акцизними марками. Легальному бізнесу доведеться вилучити з обігу та знищити за власні кошти свою законно вироблену, імпортовану або придбану для реалізації якісну продукцію, з якої уже сплачені всі податки. Більше того, перемаркувати таку продукцію технологічно неможливо без пошкодження упаковки, а продукцію іноземного виробництва маркують виключно іноземні компанії за кордоном. Як наслідок, збитки бізнесу від прийняття поправки можуть скласти десятки мільярдів гривень. Причому компенсацію за такі збитки легальних операторів ринку у поправці не передбачили.

На сайті Європейської Бізнес Асоціації звернули увагу на те, що дана ініціатива, на думку бізнесу, не вплине на обіг вже виробленої продукції, маркованої підробленими акцизними марками, що перебуває на нелегальному ринку, а марки нового зразка вже доступні для тіньового ринку, що дозволяє дуже швидко налагодити виробництво підробок.

Представники легального бізнесу переконані, якщо ця поправка не буде відхилена є висока вірогідність додаткового зростання пропозиції нелегальної продукції на сірому ринку.

Відчуйте силу інформації на вашому боці - з LIGA360 PRO. Експертна аналітика допоможе знайти правильний алгоритм дій для керівника, юриста, бухгалтера чи комплаєнс-офіцера. Замовте доступ за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини