Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Оприбуткування членських внесків: яких вимог дотримуватись

22 лютого 2024, 15:55
834
0
Автор:
Реклама

Одним із видів забезпечення діяльності громадських об'єднань є членські внески їх учасників. Суб'єкти господарювання, які здійснюють продаж товарів (послуг), зобов'язані проводити такі операції із застосування РРО/ПРРО та наданням споживачу розрахункового документу встановленої форми та змісту на повну суму проведеної операції. На цьому наголосили посадовці ДПСУ.

Водночас за своєю суттю внесення членських внесків учасниками не підпадає під зазначені вище вимоги Закону № 265, оскільки вони не є платою за товари (послуги) і як результат не потребує обов'язкового застосування РРО/ПРРО.

Відповідно до абз. 1 та 2 п. 11 Положення № 148 готівка, що надходить до кас, оприбутковується в день одержання готівки в повній сумі.

Оприбуткуванням готівки в касах установ/підприємств та їх відокремлених підрозділів, які проводять готівкові розрахунки із застосуванням РРО та з оформленням їх касовими ордерами і веденням касової книги, є здійснення обліку готівки в повній сумі її фактичних надходжень у касовій книзі на підставі прибуткових касових ордерів.

Отже, приймання членських внесків є операціями, які безпосередньо не пов'язані з реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг) та іншого майна, а тому повинні оприбутковуватись відповідно до вимог Положення № 148.

Звертаємо увагу, що здійснення громадськими об'єднаннями інших операцій, окрім приймання членських внесків (зокрема, приймання оплати за електроенергію, постачання газу, води та інше), потребує обов'язкового застосування РРО/ПРРО.

Читайте також статтю «Покупець розраховується на поточний рахунок продавця через QR-код: чи потрібен РРО»

Спробуйте LIGA360 PRO - рішення нового покоління для пошуку й аналізу інформації. Знаходьте відповіді, консультації експертів та алгоритми дій для вашої сфери діяльності. Більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини