Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Країни ЄС не мають претензій до якості експортованої агропродукції – ДПСС

28 лютого 2024, 10:50
192
0
Автор:
Реклама

Україна майже не отримує зауважень щодо якості експортованої в Європу вітчизняної агропродукції; претензії з боку європейських країн становлять не більше 0,1% експортних обсягів. Про це повідомив голова Держпродспоживслужби Сергій Ткачук.

«Повідомлень про неналежну якість експортованої до Європи агропродукції ми отримуємо дуже мало: не більш як 2-3 на місяць. Україна є членом Європейської системи швидкого оповіщення про харчові продукти (RASFF), тому маємо можливість швидко реагувати на подібні зауваження. Але щодо фітосанітарних процедур ми фактично не отримуємо нотифікацій [офіційних повідомлень]», - відповів Ткачук. За його словами, нотифікації трапляються здебільшого у випадку приватних пересилок українськими громадянами в іншу країну об?єктів фітосанітарного контролю, приміром, насіння рослин.

«Такі порушення якості з боку окремих громадян справді реєструються, а от на поставлену вітчизняними виробниками агропродукцію офіційних скарг у 2023 році з боку європейських споживачів Україна не отримувала», - заявив Ткачук.

Як нагадує Укрінформ, у травні 2023 року Єврокомісія заборонила імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику з України до Болгарії, Угорщини, Польщі, Словаччини та Румунії за наполяганням цих країн. Дію заборони було продовжено до 15 вересня 2023 року. Після цього Євросоюз не продовжив тимчасових обмежень щодо українського зерна. Польща та Угорщина 15 вересня заявили про продовження заборони на ввезення українського зерна попри рішення Європейської комісії. Пізніше до них приєдналася Словаччина.

Для розблокування українського експорту агропродукції через сусідні країни ЄС уряд запровадив верифікацію та погодження експорту окремих сільськогосподарських товарів до Болгарії, Румунії, Словаччини, Угорщини та Польщі. Зокрема, було запроваджено режим ліцензування експорту таких товарів, як пшениця, кукурудза, ріпак та соняшник, до цих п'яти країн ЄС.

Відчуйте силу інформації на вашому боці - з LIGA360 PRO. Експертна аналітика допоможе знайти правильний алгоритм дій для керівника, юриста, бухгалтера чи комплаєнс-офіцера. Замовте доступ за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини