Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У якому розмірі сплачувати держдивіденди, якщо не виконано урядові умови

8 березня 2024, 14:15
84
0
Автор:
Реклама

Для платників дивідендів на державну частку (господарські товариства, корпоративні права яких частково належать державі, та господарські товариства, 50% і більше акцій (часток, паїв) яких належать господарським товариствам, частка держави в яких становить 100%), податковими періодами є календарний рік. При цьому розрахунок частини чистого прибутку (доходу), дивідендів на державну частку складають та подають до контролюючих органів разом із фінансовою звітністю до 01 липня року, що настає за звітним (пп. 49.18.7 ПКУ, абз. 3-4 п. 49.19 ПКУ). На цьому наголосили спеціалісти ДПСУ в листі від 26.02.2024 р. № 5205/7/99-00-21-02-01-07.

Для господарських товариств, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави, а також господарських товариств, 50% і більше акцій (часток) яких належать господарським товариствам, частка держави в яких становить 100%, у тому числі дочірніх підприємств, базовий норматив відрахування визначено у розмірі 80%.

Також п. 1 Постанови № 129 встановлений базовий норматив відрахування частки прибутку, що спрямовують на виплату дивідендів за результатами фінансово-господарської діяльності у 2023 році індивідуально для окремих господарських товариств, зокрема для:

  • АТ "Державний ощадний банк України" та ПАТ "Українська фінансова житлова компанія" встановлений базовий норматив відрахування у розмірі 30%;

  • АТ "Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" базовий норматив - 95%.

Водночас положеннями п. 1 Постанови № 129 для окремих господарських товариств визначено умови, при дотриманні яких вони зможуть застосувати базовий норматив у зменшеному розмірі при виплаті дивідендів до бюджету, а саме для:

  • ПАТ "Укрнафта" у розмірі 30% (за умови спрямування 50% чистого прибутку на фінансування капітальних інвестицій, затверджених у фінансовому плані на 2024 рік);

  • ПАТ "Українське Дунайське пароплавство" у розмірі 30% (за умови спрямування 50% чистого прибутку на оновлення флоту та розвиток виробничих потужностей Кілійського суднобудівельно-судноремонтного заводу);

  • АТ "Українська залізниця" у розмірі 50% (за умови спрямування 30% чистого прибутку на фінансування капітальних інвестицій, затверджених у консолідованому фінансовому плані на 2024 рік, реконструкцію критичної залізничної інфраструктури та оновлення рухомого складу);

  • ПАТ "Укргідроенерго" у розмірі 50% (за умови спрямування 30% чистого прибутку на фінансування відновлення зруйнованого та пошкодженого майна внаслідок ракетних ударів, будівництва захисних споруд, протидронового захисту, виконання інших інженерно-технічних заходів для протидії агресії російської федерації).

Отже, у разі невиконання визначених умов такі господарські товариства за результатами фінансово-господарської діяльності у 2023 році мають спрямувати на виплату дивідендів до державного бюджету 80% чистого прибутку.

Радимо також ознайомитися зі статтею «Держдивіденди: прискорене авансування».

Спробуйте LIGA360 PRO - рішення нового покоління для пошуку й аналізу інформації. Знаходьте відповіді, консультації експертів та алгоритми дій для вашої сфери діяльності. Більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини