Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Банки можуть списувати кошти з рахунків за наявності податкового боргу - ДПС

27 березня 2024, 10:00
1973
0
Автор:
Реклама

Банки можуть списати кошти з рахунків платників податків, які мають податковий борг, на підставі платіжної інструкції на примусове стягнення коштів, ініційованої податківцями або органом державної виконавчої служби. На цьому фахівці ДПС наголосили в роз'ясненні із категорії 128.01 розділу «Запитання - відповіді з Бази знань» ЗІР (zir.tax.gov.ua).

За словами контролерів, рішення про стягнення коштів з рахунків / електронних гаманців такого платника податків у банках, небанківських надавачах платіжних послуг / емітентах електронних грошей є вимогою стягувача до боржника, що підлягає негайному та обов'язковому виконанню шляхом ініціювання переказу у платіжній системі за правилами відповідної платіжної системи (абз. 4 п. 95.5 ПКУ).

На підставі рішення суду або рішення керівника (його заступника або уповноваженої особи) контролюючого органу про стягнення коштів з рахунків / електронних гаманців платника податків в рахунок погашення податкового боргу контролюючий орган ініціює стягнення коштів з рахунків / електронних гаманців платника податків на підставі платіжної інструкції на примусове списання (стягнення) коштів, доставленої самостійно представником контролюючого органу або надісланої рекомендованим листом.

Відповідно до п. 87.11 ПКУ орган стягнення звертається до суду з позовом про стягнення суми податкового боргу платника податку - фізособи. Стягнення податкового боргу за рішенням суду здійснюєт державна виконавча служба відповідно до закону про виконавче провадження.

Таке списання коштів здійснюють відповідно до розд. ІV Інструкції № 163.

Радимо також ознайомитися зі статтею «Як податковий борг визнають безнадійним і списують під час дії воєнного стану».

Підприємці стежать за змінами в LIGA360. Налаштуй моніторинг НПА, змін контрагентів та медіа-поля. Замов LIGA360:Підприємець прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини