Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Екологічний податок у 2024 році: основні особливості

Реклама

Відповідно до пп. 14.1.57 ПКУ екологічний податок - загальнодержавний обов'язковий платіж, що справляють з фактичних обсягів:

  • викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення (далі - Викиди);

  • скиди забруднюючих речовин безпосередньо у водні об'єкти (далі - Скиди);

  • розміщення відходів (крім розміщення окремих видів (класів) відходів як вторинної сировини, що розміщуються на власних територіях (об'єктах) суб'єктів господарювання) (далі - Розміщення);

  • фактичного обсягу радіоактивних відходів, що тимчасово зберігаються їх виробниками (далі - Тимчасове зберігання), фактичного обсягу утворених радіоактивних відходів, накопичених до 1 квітня 2009 року (далі - Утворення).

Платниками екоподатку визначено суб'єкти господарювання, які на території України і в межах її континентального шельфу та виключної (морської) економічної зони здійснюють Викиди, (в т.ч. Викиди двоокису вуглецю, далі - Викиди Двоокису), Скиди, Розміщення, Утворення та Тимчасове зберігання (п. 240.1 ПКУ).

У ПКУ передбачено: якщо платник Податку з початку року не планує здійснювати Викиди, Скиди, Розміщення, Утворення протягом звітного року, то такий платник Податку повинен повідомити про це контролерів за місцем розташування джерел забруднення та скласти заяву про відсутність у нього у звітному році об'єкта обчислення Податку (п. 250.9 ПКУ).

Податківці зауважили, що податкові зобов'язання з Податку за Викиди Двоокису виникають у суб'єктів господарювання, у яких сукупний річний обсяг Викидів Двоокису перевищує 500 тонн (п. 240.7 ПКУ).

При цьому податкові зобов'язання з Податку за Скиди за період з 1 січня 2024 року до 31 грудня 2024 року включно обчислюють за ставкою в розмірі 90 % ставки, зазначеної в п.245.1 і п. 245.2 ПКУ (п. 37 підрозд. 5 Перехідних положень ПКУ).

Розподіл часток коштів від Податку у 2024 році до загального фонду Держбюджету за Скиди, Викиди та Розміщення збережено на рівні 45% та 55 % до спецфонду місцевих бюджетів.

Податок за Утворення та Тимчасове зберігання радіоактивних відходів зараховується до спецфонду держбюджету у повному обсязі в частині сум зобов'язань, які нараховані на обсяги радіоактивних відходів та які Тимчасово зберігаються понад встановлений особливими умовами ліцензії строк.

Податківці Головного управління ДПС у Рівненській області нагадали, що форми податкової декларації екологічного податку та додатків до неї затвердили наказом Мінфіну від 17.08.2015 р. № 715.

За зміненими формами Декларації та додатків Платники зобов'язані декларувати податкові зобов'язання з екоподатку починаючи із звітного періоду IV квартал 2023 року, дотримуючись норм п. 250.2 ПКУ, а саме:

  • 40-денний період подання квартальної звітності;

  • 10-денний період виконання зобов'язань після завершення граничного строку подання звітності.

Декларації подають за:

  • Викиди, Викиди Двоокису, Скиди та Розміщення до підрозділу контролюючого органу за місцем розміщення стаціонарних джерел Викидів, Викидів Двоокису, Скидів, та спеціально відведених для цього місць чи об'єктів Розміщення;

  • Утворення, Тимчасове зберігання - за місцем перебування Платника на податковому обліку у контролюючих органах.

Оскільки Податок в частині Викидів справляють окремо за Викиди Двоокису, який зараховують до спецфонду Держбюджету, то контролери звертають увагу платників Податку на те, що обов'язково слід заповнити два окремі додатки 1 до Декларації.

Спробуйте LIGA360 PRO - рішення нового покоління для пошуку й аналізу інформації. Знаходьте відповіді, консультації експертів та алгоритми дій для вашої сфери діяльності. Більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини