Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Затвердили порядки держреєстрації потужностей та ведення реєстру операторів ринку — Мінагрополітики

Реклама

Мінагрополітики своїм наказом «Про затвердження Порядку державної реєстрації потужностей та Порядку ведення державного реєстру операторів ринку та їхніх потужностей» від 15.02.2024 р. № 431 затвердило порядки держреєстрації потужностей та ведення реєстру операторів ринку. Цей наказ набере чинності з 24 липня 2024 року, проте не раніше дня його офіційного опублікування.

Новим Порядком визначили процедуру держреєстрації потужностей з виробництва та/або обігу харчових продуктів, на які не потрібно отримувати експлуатаційний дозвіл.

Тож державній реєстрації підлягає кожна окрема потужність оператора ринку, в тому числі транспортний засіб, який використовують як потужність з реалізації харчових продуктів кінцевим споживачам.

Водночас транспортні засоби, що використовують оператори ринку виключно для перевезення харчових продуктів, яке не пов'язане з експлуатацією належної йому зареєстрованої потужності або потужності, на яку видано експлуатаційний дозвіл, підлягають кумулятивній держреєстрації. Для її проведення подають одну заяву (незалежно від кількості відповідних транспортних засобів), а за результатами такої держреєстрації присвоюють один особистий реєстраційний номер.

При цьому не підлягає окремій держреєстрації транспортний засіб, який використовують оператори ринку у зв'язку з експлуатацією іншої належної йому зареєстрованої потужності або потужності, на яку видано експлуатаційний дозвіл.

Адресою потужності, яка є транспортним засобом або іншим рухомим майном, визначили місцезнаходження (для юрособи) або задеклароване/зареєстроване місце проживання (перебування) (для фізособи) оператора ринку, в управлінні якого перебуває така потужність.

Як оператору ринку подати заяву про державну реєстрацію потужності

Заяву для державної реєстрації потужності слід подавати до територіального органу Держпродспоживслужби за адресою потужності, у тому числі через центр надання адмінпослуг. Заяву подають за формою згідно з додатком до цього Порядку особисто, поштовим відправленням або в електронній формі. Також заяву для державної реєстрації потужності можна подати через Портал Дія у довільній формі, що придатна для сприйняття її змісту, з урахуванням відомостей, визначених формою заяви.

Основними функціями Реєстру визначили:

  • ведення обліку операторів ринку та їхніх потужностей;

  • створення, збирання, одержання, зберігання, використання, розпорядження, поширення, охорона, захист інформації у сфері законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів з метою захисту життя, здоров'я та інтересів споживачів;

  • забезпечення електронної взаємодії між фізичними та юридичними особами, фізичними особами - підприємцями, органами державної влади, органами місцевого самоврядування з метою виконання визначених законодавством завдань пов'язаних із здійсненням державного контролю за діяльністю операторів ринку, які здійснюють виробництво та/або зберігання харчових продуктів тваринного походження, виробництво та/або обіг харчових продуктів;

  • створення інформаційної бази для виявлення операторів ринку, які здійснюють виробництво та/або зберігання харчових продуктів тваринного походження з використанням потужностей, що не мають експлуатаційного дозволу, або здійснюють виробництво та/або обіг харчових продуктів з використанням потужностей, що не зареєстровані, якщо обов'язковість отримання експлуатаційного дозволу або їх реєстрації встановлена Законом;

  • забезпечення інформацією для визначення періодичності здійснення планових заходів державного контролю на підставі ризик-орієнтованого підходу щодо відповідності діяльності операторів ринку вимогам законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів, які здійснюються Держпродспоживслужбою;

  • отримання, розгляд та опрацювання електронних документів, поданих заявниками, з автоматичною фіксацією часу надсилання та отримання, забезпечення цілісності та автентичності електронних документів;

  • систематизація та узагальнення інформації, перетворення її у формат, придатний для проведення подальшого аналізу;

  • забезпечення доступності інформації, яка міститься в Реєстрі, для осіб з інвалідністю згідно з вимогами ДСТУ EN 301549:2022 (EN 301 549 V3.2.1 (2021-03), IDT) "Інформаційні технології. Вимоги щодо доступності продуктів та послуг ІКТ";

  • збереження, автоматичне резервування і відновлення інформації, внесеної до Реєстру, забезпечення безперебійного доступу до Реєстру.

Платіть менше - отримуйте більше! Тільки у квітні економте 50% при замовленні LIGA 360: Бухгалтер (Преміум). Встигніть замовити за вигідною ціною.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини