Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як мобілізований керівник юрособи буде підписувати е-звітність

Реклама

Відповідно до ст. 9 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» від 15.05.2003 р. № 755-IV ЄДР містить дані про керівника юрособи та про інших осіб, які можуть вчиняти дії від її імені. Йдеться про можливість підписувати договори, подавати документи для держреєстрації тощо, які, зокрема, містять дані про наявність обмежень щодо представництва юрособи.

Отже, найпершим джерелом інформації про юрособу та її керівника є Єдиний державний реєстр (ЄДР).

Податківці Головного управління ДПС у Запорізькій області нагадали, що платник податків розпочинає електронний документообіг після того як надішле до податкової перший будь-який електронний документа у встановленому форматі дотримуючись вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» від 22.05.2003 р. № 851-IV та «Про електронну ідентифікацію та електронні довірчі послуги» від 05.10.2017 р. № 2155-VIII.

Також посадовці зауважили, що керівник платника податків визначає, змінює перелік уповноважених осіб платника податків, яких наділяє правом підписувати, подавати, отримувати документи та інформацію через е-кабінет від імені платника податків, та визначає їхні повноваження (абз.2 п. 42.6 ПКУ).

Отже, щоб надати право підпису е-документів іншим особам, яким делеговано право підпису, керівник платника має повідомити про таких осіб контролюючий орган, на обліку в якому перебуває платник, тобто направити повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованого електронного підпису в електронному вигляді за формою згідно з додатком 1 до Порядку № 557.

У Повідомлення слід внести інформацію про підписувача або підписувачів, яким надано право підпису е-документів.

Е-документообіг, інформують у ДПС, між платником податків та контролюючим органом може припинитись виключно у випадках, передбачених у абз. 4 п. 42.6 ПКУ, зокрема після отримання інформації з ЄДР про зміну керівника платника податків.

Хочете отримати найвигіднішу ціну на преміум-рішення LIGA 360: Бухгалтер? Тільки зараз для тарифу діє спецпропозиція. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини