Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Несвоєчасно закрито зміну через форс-мажор: коли створювати щоденний Z-звіт

Реклама

Правові засади застосування РРО та ПРРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг встановлені Законом України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 р. № 265/95-ВР. Його дія поширена на всі суб'єкти господарювання, їх господарські одиниці та представників суб'єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі.

Здійснюючи розрахункові операції такі платники податків при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також приймаючи готівку для виконання платіжної операції зобов'язані щоденно створювати у паперовій/електронній формі РРО (за виключенням автоматів з продажу товарів (послуг)) або ПРРО фіскальні звітні чеки (п. 9 ст. 3 Закону № 265/95-ВР).

Тобто, законотворці зобов'язали щоденно створювати у паперовій та/або електронній формі РРО/ПРРО фіскальні звітні чеки при здійсненні розрахункових операцій.

Проте при форс-мажорних обставинах, надзвичайних та невідворотних подіях, які об'єктивно унеможливлюють виконання обов'язків, передбачених умовами договору (контракту, угоди тощо), згідно із законодавчими та іншими нормативними актами, відповідальність не виникає.

Отже, зауважили податківці Головного управління ДПС у Чернівецькій області, у разі оголошення повітряної тривоги працівники магазину зобов'язані припинити реалізацію товарів та покинути торговий зал. У випадку, якщо повітряна тривога тривала в проміжку часу, в якому господарський об'єкт припиняє свою роботу згідно з розкладом, такий чек слід створити на РРО/ПРРО наступного робочого дня, до початку проведення розрахункових операцій на такому РРО/ПРРО.

Аналогічно мають діяти суб'єкти господарювання і при аварійному відключенні світла, коли неможливо створити щоденний фіскальний звітний чек - Z-звіт.

Скористайтесь спецпропозицією для рішення LIGA 360: Бухгалтер (Преміум). Отримайте максимум аналітичних матеріалів, алгоритмів дій для роботи та бухгалтерських сервісів. Замовте зараз з економією 50%.

Читайте також:

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини