Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як підтвердити стаж, якщо немає трудової книжки чи записів у ній – алгоритм

16 квітня 2024, 11:53
1631
0
Автор:
Реклама

Які є способи підтвердження стажу, коли нема трудової книжки чи записів у ній, але є письмові докази та/або є свідки? Про це розповів Координаційний центр з надання правничої допомоги.

Підтвердження трудового стажу без звернення до суду

Підтвердити стаж можуть допомогти такі документи:

- довідки підприємства;

- виписки з наказів;

- особові рахунки та відомості на видачу зарплати;

- посвідчення та характеристики з місця роботи;

- трудові договори та угоди з відмітками про їх виконання;

- інші документи, що містять відомості про періоди роботи.

З ними потрібно звертатися за місцем роботи, служби, навчання, до архівних установ.

Як доказ стажу можуть прийматися також членські квитки профспілок. Цими квитками підтверджуються ті періоди роботи, за які є позначки про сплату членських внесків.

Письмових доказів немає, але є свідки? Стаж роботи у такому випадку встановлюється на підставі показань двох і більше свідків, які знали заявника щодо спільної з ним роботи на одному підприємстві, установі, організації. Свідчення приймаються при неможливості отримання документального підтвердження стажу у зв'язку з:

- військовими діями, аваріями, катастрофами;

- стихійними лихами та іншими надзвичайними ситуаціями;

- ліквідацією підприємства, установи, організації;

- відсутністю архівних даних з інших причин.

Щоб підтвердити стаж на підставі показань свідків, потрібно звертатися до Пенсійного фонду відповідно до Порядку №637.

Якщо потрібні дані з 01.07.2000 року, то можна звернутися до територіального органу ПФУ для отримання витягу з Реєстру застрахованих осіб через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду або скористатися Єдиним державним вебпорталом електронних послуг Порталу Дія.

Якщо людина вела особисте селянське господарство і сплачувала страхові внески

Періоди роботи зараховуються на підставі платіжних доручень, квитанцій установ банків, документів, що підтверджують поштовий переказ, інших документів про сплату страхових внесків або інформації ПФУ про сплату страхових внесків.

Якщо людина ФОП і сплачувала страхові внески

Періоди провадження фізичною особою підприємницької діяльності зараховуються до стажу роботи за умови підтвердження документами про сплату страхових внесків (платіжними дорученнями, квитанціями установ банків, документами, що підтверджують поштовий переказ, інформацією ПФУ про сплату страхових внесків (за наявності).

У випадку застосування спрощеної системи оподаткування, фіксованого податку, спеціального торгового патенту підтверджуються свідоцтвом про сплату єдиного податку; спеціальним торговим патентом; документами про сплату єдиного податку, фіксованого податку, придбання спеціального торгового патенту (за наявності платіжних доручень, квитанцій установ банків, документів, що підтверджують поштовий переказ).

А також даними, наявними в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Зарахування стажу засуджених

Період роботи засуджених зараховується до стажу роботи за умови підтвердження платіжними дорученнями, квитанціями установ банків, документами щодо поштових переказів, іншими документами про сплату страхових внесків або інформацією ПФУ про сплату страхових внесків (за наявності), установи виконання покарань із зазначенням відомостей про те, що особа підлягала загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню, або про сплату страхових внесків до ПФУ.

Коли звертатися до суду

Якщо Пенсійний фонд письмово відмовив у зарахуванні страхового стажу, то підтвердження трудового стажу для призначення пенсії може відбутися на підставі рішення суду про визнання протиправним і скасування рішення ПФУ, зобов'язання вчинити певні дії.

Звернутись слід до окружного адміністративного суду за зареєстрованим місцем проживання (перебування, знаходження) особи-позивача або адміністративним судом за місцезнаходженням відповідача. Позивач у справах про визнання протиправним і скасування рішення, зобов'язання вчинити певні дії має сплатити судовий збір - 1211 грн.

Де читати про трудові зміни в умовах воєнного стану? У рішенні LIGA360:HR. Особливості дистанційної роботи, найму і звільнення працівників, бронювання й війського обліку та інші актуальні питання. Замовте LIGA360 - дізнавайтеся першими про найважливіше.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини