Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Закон про мобілізацію діє з 18 травня, оновити дані у ТЦК треба протягом 60 днів

17 квітня 2024, 10:27
13983
0
Автор:
Реклама

Як ми вже повідомляли, Президент України Володимир Зеленський 16 квітня підписав Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку». І ось - Закон вже опубліковано в газеті «Голос України» 17 квітня, а отже він набере чинності 18 травня.

Нагадаємо, що відповідний урядовий законопроєкт був зареєстрований під номером 10449 ще 30 січня і викликав бурхливе обговорення у суспільстві. Після непростого проходження парламентськими комітетами та залом голосування акт перетворився на Закон №3633-IX від 11.04.2024 року.

«Так, є посилення контролю щодо ухилянтів, але хочу вам сказати - будь-яка людина навіть без цього закону, яка порушувала закон про мобілізацію і була мобілізаційного віку, і вона була ухилянтом або ще щось робила поза законом, вона і так порушувала те чи інше діюче законодавство. Тут зафіксовані деякі зміни до деяких норм, які допоможуть військовому керівництву. Там питання не тільки щодо мобілізації людей, там важливі питання щодо підтримки війська, яке постійно на фронті - відпустки, поліпшення ротації тощо», - сказав Володимир Зеленський.

Нагадаємо ключові тези цього акта. По-перше, мобілізації підлягають громадяни віком від 25 до 60 років. По-друге, чоловіки віком від 18 до 60 років зобов'язані будуть постійно носити з собою військово-обліковий документ і пред'явити його на вимогу представника ТЦК або поліцейського, прикордонника.

По-третє, в усіх військовозобов'язаних буде 60 днів, щоб уточнити свою актуальну адресу проживання, контактну інформацію та інші військово-облікові дані. Зробити це вони можуть у ТЦК, ЦНАП або через електронний кабінет.

Серед мотиваційних норм - можливість самостійно обрати підрозділ для військовозобов'язаних, які підпишуть контракт із Міноборони. Передбачена додаткова відпустка та винагорода за знищення або захоплення озброєння чи техніки противника. Для щорічної основної відпустки основна безперервна частина має становити не менш ніж 15 календарних днів. У вислугу років будуть зараховувати один місяць служби за три місяці у разі перебування безпосередньо в районах бойових дій під час дії воєнного стану.

Legal Solution допоможе кожному фахівцю, що потребує аналізу законодавства й пошуку НПА. Керівникам, юристам, бухгалтерам, кадровикам та іншим фахівцям. Замовте доступ за посиланням.

Дивіться також інфографіку на тему змін від Укрінформу:

Читайте також:

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини