Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Який документ потрібен фізособі – резиденту, щоб зарахувати сплачені за межами України податки з іноземних доходів

Реклама

У Головному управлінні ДПС у Дніпропетровській області зауважили, що відповідно до пп. 170.11.1 та 170.11.2 ПКУ іноземні доходи включають до загального річного оподатковуваного доходу платника податку - отримувача. Такий платник зобов'язаний подати річну податкову Декларацію про майновий стан і доходи та оподаткувати іноземний дохід за ставкою 18% ( п. 167.1 ПКУ), крім:

  • доходів, визначених пп. 167.5.4 ПКУ, що оподатковують за ставкою 9% (пп. 167.5.4 ПКУ);

  • прибутку від операцій з інвестиційними активами, що оподатковують в порядку, визначеному п. 170.2 ПКУ;

  • прибутку контрольованих іноземних компаній, що оподатковують в порядку, визначеному п. 170.13 ПКУ;

  • виплат у грошовій чи негрошовій формі у зв'язку з розподілом прибутку, або його частини, джерелом яких є утворення без статусу юрособи, створене на підставі правочину або зареєстроване відповідно до законодавства іноземної держави (території) без створення юрособи, які оподатковують в порядку, визначеному п. 170.111 ПКУ.

Якщо згідно з нормами міжнародних договорів, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою, платник ПДФО може зменшити суму річного податкового зобов'язання на суму податків, сплачених за кордоном, він визначає суму такого зменшення за зазначеними підставами у Декларації (пп. 170.11.2 ПКУ).

Податківці нагадали, що суми податків та зборів, сплачені за межами України, зараховують під час розрахунку податків та зборів в Україні за правилами, встановленими ПКУ (п. 13.4 ПКУ).

Для цього платник повинен отримати від державного органу країни, де отримує згаданий дохід, уповноваженого справляти такий податок, довідку про суму сплаченого податку та збору, а також про базу та/або об'єкт оподаткування. Зазначену довідку слід легалізувати у відповідній країні, закордонній дипломатичній установі України, якщо інше не передбачене чинними міжнародними договорами.

Отже, фізособа - резидент, яка отримала іноземний дохід та сплатила податки за межами України, і бажає отримати право на зарахування сплачених податків повинна надати довідку від держоргану країни, де отримувався дохід, уповноваженого справляти такий податок. Довідка має містити інформацію про суму сплаченого податку та збору, а також про базу та/або об'єкт оподаткування.

Спробуйте LIGA360 PRO - рішення нового покоління для пошуку й аналізу інформації. Знаходьте відповіді, консультації експертів та алгоритми дій для вашої сфери діяльності. Більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини