Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Подавати дані про вакансії до служби зайнятості стане не обов'язком, а правом роботодавця

10 травня 2024, 10:38
305
0
Автор:
Реклама

Верховна Рада 9 травня прийняла за основу проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення національної системи кваліфікацій відповідно до актуальних потреб ринку праці та інших питань» (реєстр. №9630), про який ми вже розповідали. Цей акт передбачає створення Єдиного реєстру кваліфікацій (Класифікатора професій) шляхом об'єднання Національного класифікатора професій, Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників, Реєстру кваліфікацій. Законопроєктом вносяться зміни, зокрема, до КЗпП та ГКУ.

Мета - діджиталізація та синхронізація відповідної інформації з іншими базами даних, щоби процес обміну та доступу до інформації про професійні кваліфікації був швидкий, прозорий та відповідав потребам ринку праці у реальному часі. Передбачається відповідне удосконалення законодавства у сфері зайнятості населення та трудової міграції у частині інформування про попит на робочу силу (вакансії). Інформація в новому Реєстрі відповідатиме міжнародній класифікації професій ISCO-08, що допоможе швидше визначати навички і знання, які українці здобули за час перебування за кордоном.

Функції з ведення нового Реєстру перейдуть від Мінекономіки до Національного агентства кваліфікацій, незалежного постійно діючого колегіального органу, що здійснює функції у сфері кваліфікацій.

Подавати дані про вакансії до служби зайнятості стане не обов'язком, а правом роботодавця. Це зніме з бізнесу додаткове регулювання, дозволить ефективніше здійснювати найм працівників, створить конкурентне середовище серед кадрових та рекрутингових служб, кажуть у ФРУ.

Реалізація положень законопроекту, на думку його авторів, пришвидшить розвиток та вдосконалення системи кваліфікацій, сприятиме розробці професійних стандартів на сучасні професії, впорядкує інформацію про професійні кваліфікації, усуне морально застарілі та занадто бюрократизовані процедури на ринку праці, сприятиме отриманню об'єктивної інформації про ринок праці та стане каталізатором його розвитку, кажуть у ВРУ.

Де читати про трудові зміни в умовах воєнного стану? У рішенні LIGA360:HR. Особливості дистанційної роботи, найму і звільнення працівників, бронювання й військового обліку та інші актуальні питання. Замовте LIGA360 - дізнавайтеся першими про найважливіше.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини