Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Який розрахунковий період беруть для обчислення середньої зарплати для виплати декретних

16 травня 2024, 17:00
744
0
Автор:
Реклама

Допомогу по вагітності та пологах надають застрахованій особі на підставі листка непрацездатності, сформованого на підставі інформації про медичний висновок за період відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами. У разі, якщо роботодавцем працівниці буде скорочена відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами за її бажанням, то надання допомоги по вагітності та пологах необхідно здійснювати за фактичні дні перебування у зазначеній відпустці. На цьому наголосили фахівці ПФУ від 06.05.2024 р. № 2800-030401-8/27730.

Відповідно до ст. 18 Закону № 1105 допомогу по вагітності та пологах надають застрахованій особі у формі страхових виплат, які повністю або частково компенсують втрату зарплати (доходу) за період відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами.

Середньоденну зарплату обчислюють шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період (12 календарних місяців) зарплати (доходу, грошового забезпечення), на яку нарахований ЄСВ та/або страхові внески на відповідні види загальнообов'язкового державного соціального страхування, на кількість календарних днів зайнятості у розрахунковому періоді без урахування календарних днів, не відпрацьованих з поважних причин.

Розрахунковим періодом, за який обчислюють середню зарплату, є 12 календарних місяців перебування у трудових відносинах (з першого до першого числа) за останнім основним місцем роботи застрахованої особи, що передують місяцю, в якому настав страховий випадок. Отже, розрахунковим періодом для обчислення середньої заробітної плати для надання допомоги по вагітності та пологах є 12 календарних місяців, що передують місяцю настання страхового випадку (видачі листка непрацездатності у зв'язку з вагітністю та пологами).

Радимо також ознайомитися зі статтею «Лікарняний після призупинення трудового договору: як обчислити середню зарплату».

Як новому ФОП бути впевненим у своїх рішеннях? З LIGA360:Підприємець. Тут знайдеш довідкову інформацію, роз'яснення держорганів, актуальні документи і законодавство. Більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини