Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як юрособі перейти на третю групу платника єдиного податку

Реклама

Порядок обрання або переходу на спрощену систему оподаткування платниками єдиного податку, зокрема ІІІ групи, визначений пп. 298.1.1 - 298.1.4 ПКУ.

У пп. 298.1.1 ПКУ прописано, що для цього суб'єкту господарювання слід подати контролерам за місцем податкової адреси заяву. Її подають за вибором платника податків, якщо інше не передбачено ПКУ, в один з таких способів:

  • особисто платником податків або уповноваженою на це особою;

  • надсилають поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

  • засобами електронного зв'язку в електронній формі.

Суб'єкт господарювання може заявити про обрання спрощеної системи оподаткування:

  • під час держреєстрації створення юрособи або держреєстрації ФОПа;

  • держреєстрації змін до відомостей про юрособу або про ФОПа, що містяться в Єдиному державному реєстрі юросіб, ФОпів та громадських формувань.

Відповідну заяву або відомості передають контролерам у порядку, встановленому Законом «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» від 15.05. 2003 р. № 755-ІV.

Новостворені суб'єкти господарювання, які протягом 10 днів з дня держреєстрації подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для ІІІ групи, яка не передбачає сплату ПДВ, є платниками єдиного податку з дня їх державної реєстрації (абз. 2 пп. 298.1.2 ПКУ).

Платники інших податків і зборів можуть перейти на спрощену систему оподаткування подавши контролерам заяву не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу, відповідно до пп. 298.1.4 ПКУ. Проте здійснити перехід на спрощену систему оподаткування можна лише один раз протягом календарного року.

Важливо, що до платників єдиного податку ІІІ групи, належать юрособи - суб'єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми, у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 1167 розмірів мінімальної зарплати, відповідно до пп. 3 п. 291.4 ПКУ.

Наказом Мінфіну від 16.07.2019 р. № 308 затверджена форма заяви про застосування спрощеної системи оподаткування, яка має містити такі обов'язкові відомості:

  • найменування суб'єкта господарювання, код за ЄДРПОУ (для юридичної особи) або прізвище, ім'я, по батькові фізичної особи - підприємця, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія (за наявності) та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання в установленому порядку відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків);

  • податкову адресу суб'єкта господарювання;

  • місце провадження господарської діяльності;

  • обрані суб'єктом господарювання види господарської діяльності згідно з КВЕД ДК 009:2010;

  • обрані суб'єктом господарювання група та ставка єдиного податку або зміна групи та ставки єдиного податку;

  • кількість осіб, які одночасно перебувають з фізичною особою -нов підприємцем у трудових відносинах, та середньооблікова чисельність працівників у юридичної особи;

  • дату (період) обрання або переходу на спрощену систему оподаткування.

До поданої заяви також додають розрахунок доходу за попередній календарний рік.

За бажанням, нагадали у Головному управлінні ДПС у Рівненській області, зареєстрований платник єдиного податку може безоплатно та безумовно у контролюючому органі за місцем податкової адреси отримати (у тому числі в електронному вигляді) витяг з реєстру платників єдиного податку, згідно з п. 299.9 ПКУ.

Строк надання такого витягу з реєстру платників єдиного податку не повинен перевищувати одного робочого дня з дня надходження запиту, а для суб'єктів господарювання, які подали заяву щодо переходу на спрощену систему оподаткування, - двох робочих днів з дня надходження запиту. Витяг діє до внесення змін до реєстру.

Для підтвердження статусу платника єдиного податку ІІІ групи юрособа отримує Витяг в паперовому вигляді безпосередньо в ДПС за місцем податкової адреси.

Всі джерела інформації для вашої роботи - в новому рішенні LIGA360 PRO. Доступ до найповнішої бази законодавства, судових рішень та інструментів перевірки контрагентів. Дізнайтеся більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини