Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як платнику податків повернути надміру сплачені кошти після зняття з обліку в ДПС

Реклама

Надміру сплачені грошові зобов'язання або суми невідшкодованих податків з відповідного бюджету, які перевищують суми грошових зобов'язань або податковий борг перед таким бюджетом, використовують для погашення грошових зобов'язань або податкового боргу перед іншими бюджетами (п. 97.6 ПКУ). За відсутності боргу надміру сплачені кошти перераховують у розпорядження платника податків. Про це інформують в Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області.

Такі повернення, перерахування коштів здійснюють виключно за заявою платника, яка подана контролерам за місцем адміністрування (обліку) помилково та/або надміру сплаченої суми, протягом 1095 днів від дня її виникнення. Винятком є повернення надміру сплачених сум ПДФО, які ДПС повертає спираючись на подану платником податків податкову декларацію за звітний календарний рік, але після перерахунку його загального річного оподатковуваного доходу.

Відповідно до абз. 1 пп. 1 п. 11.17 розд. XI Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. № 1588, платників податків знімають з обліку у ДПС після надходження відомостей про державну реєстрацію припинення юрособи. Причому юрособу вважають знятою з обліку після закриття останньої інтегрованої картки платника податків або отримання відомостей про припинення юрособи, якщо на момент їх отримання були закриті всі інтегровані картки такого платника.

Водночас у абз. 5 - 10 п. 3 підрозд. 1 розд. ІІ Порядку ведення податковими органами оперативного обліку податків, зборів, платежів та єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Мінфіну від 12.01.2021 р. № 5 визначено, що в інформаційній системі інтегровані картки платника закривають та встановлюють дату закриття за умов:

  • погашення сум податкового боргу, недоїмки зі сплати єдиного внеску, штрафних санкцій та пені та/або списання сум податкового боргу, штрафних санкцій та пені;

  • повернення платнику помилково та/або надміру сплачених грошових зобов'язань та/або списання до бюджетів за заявою платника;

  • повернення платнику помилково та/або надміру сплачених коштів єдиного внеску та/або списання до фондів загальнообов'язкового державного соціального і пенсійного страхування за заявою платника;

  • відсутності розстрочених (відстрочених) грошових зобов'язань, податкового боргу або іншої заборгованості, контроль за справлянням якої покладено на податкові органи, яка може бути розстрочена (відстрочена) згідно з чинним законодавством, не погашених на дату закриття ІКП;

  • повноти відображення в ІКП результатів контрольно-перевірочної роботи.

Помилково та/або надміру сплачені грошові зобов'язання та кошти ЄСВ (у разі відсутності заяви платника податків про їх повернення) списують до бюджетів та до фондів загальнообов'язкового державного соціального і пенсійного страхування за рішенням керівника податкового органу з накладанням КЕП, згідно з абз. 19 п. 3 підрозд. 1 розд. ІІ Порядку № 5, за умов:

  • припинення юрособи чи підприємницької діяльності ФОПа на підставі судового рішення;

  • та/або після проведення держреєстратором спрощеної процедури держреєстрації припинення юрособи;

  • припинення юрособи за принципом мовчазної згоди.

Отже, інформують податківці, органи ДПС повертають суми надміру сплачених грошових зобов'язань платнику податків, що ліквідується, до зняття його з обліку у контролюючих органах та виключно на підставі заяви.

Спробуйте LIGA360 PRO - рішення нового покоління для пошуку й аналізу інформації. Знаходьте відповіді, консультації експертів та алгоритми дій для вашої сфери діяльності. Більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини