Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Роботодавець перераховує членські внески працівника до профспілки: що з оподаткуванням

Реклама

Членські внески працівників - членів профспілки є виключно витратами працівників платника податку, які за дорученням таких працівників роботодавець автоматично перераховує до профспілки. Тобто, роботодавець у цьому випадку виступає посередником між робітником - членом профспілки та самою профспілкою.

Водночас, нагадали у Головному управлінні ДПС у Запорізькій області, положення пп. 140.5.9 ПКУ не поширюється на операції з перерахування роботодавцем-платником податку на прибуток профспілковій організації членських внесків працівників - членів профспілки, відповідно до їх заяв, за умови, що такі внески не враховуються у складі витрат при визначенні фінансового результату до оподаткування такого роботодавця.

Згідно з ч. 1 ст. 2 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» від 15.09.1999 р. № 1045-XIV профспілки створюються з метою здійснення представництва та захисту трудових, соціально-економічних прав та інтересів їх членів.

Член профспілки - особа, яка входить до складу профспілки, визнає її статут та сплачує членські внески (абз. 5 ст. 1 Закону № 1045-XIV).

За наявності письмових заяв працівників, які є членами профспілки, роботодавець щомісячно і безоплатно утримує із зарплати та перераховує на рахунок профспілки членські профспілкові внески працівників відповідно до укладеного колективного договору чи окремої угоди в терміни, визначені цим договором. Роботодавець не має права затримувати перерахування зазначених коштів (ч. 3 ст. 42 Закону № 1045-XIV).

Відповідно до Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5 членські профспілкові внески працівників не включаються до фонду оплати праці.

Спробуйте LIGA360 PRO - рішення нового покоління для пошуку й аналізу інформації. Знаходьте відповіді, консультації експертів та алгоритми дій для вашої сфери діяльності. Більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини