Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

До яких груп нематактивів належать витрати на комп'ютерні програми

28 травня 2024, 13:55
463
0
Автор:
Реклама

Фахівці ДПС надали відповідь на питання «До яких груп нематеріальних активів належать витрати на придбання права користування комп'ютерними програмами та кваліфікованих сертифікатів відкритих ключів?»

Як йдеться у роз'ясненні, у податковому обліку групи нематеріальних активів та строки дії права користування нематеріальними активами визначені у пп. 138.3.4 ПКУ, зокрема:

  • до групи 5 відносяться авторське право та суміжні з ним права (право на літературні, художні, музичні твори, комп'ютерні програми, програми для електронно-обчислювальних машин, компіляції даних (баз даних), фонограми, відеограми, передач (програми) організацій мовлення тощо), крім тих, витрати на придбання яких визнаються роялті;

  • до групи 6 - інші нематеріальні активи (право на ведення діяльності, використання економічних та інших привілеїв тощо).

Отже, згідно з нормами ст. 138 ПКУ витрати платника податку на придбання права користування комп'ютерними програмами відносяться до групи 5 нематеріальних активів, а витрати на придбання кваліфікованих сертифікатів відкритих ключів - до групи 6 нематеріальних активів.

Радимо також ознайомитися зі статтею «Як обліковувати платежі за активацію та користування комп'ютерною програмою»

Джерело: роз'яснення ДПС із категорії 102.05 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.tax.gov.ua)

Відчуйте силу інформації на вашому боці - з LIGA360 PRO. Експертна аналітика допоможе знайти правильний алгоритм дій для керівника, юриста, бухгалтера чи комплаєнс-офіцера. Замовте доступ за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини