Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Із 6 червня на рік продовжили торгівлю з ЄС без мит, але це вже востаннє

7 червня 2024, 16:00
219
0
Автор:
Реклама

Із 6 червня в ЄС набули чинності автономні заходи торгівлі, за якими ще на один рік призупинена дія всіх імпортних мит та квот для українського експорту на європейський ринок. Про це йдеться у повідомленні Єврокомісії. Оновлені автономні заходи торгівлі діятимуть до 5 червня 2025 року.

Нагадаємо, що автономні торговельні заходи (АТЗ) ЄС для України були введені в дію 4 червня 2022 року для підтримки української економіки. Разом із запровадженими Євросоюзом «коридорами солідарності» вони дозволили зберегти стабільний потік товарів з України у 2022-23 роках.

Оновлені регуляторні правила щодо застосування AТЗ містять захисні механізми й можливість термінового припинення дії автономних заходів у випадку надзвичайної ситуації на європейському ринку стосовно визначеної номенклатури товарів. До цього переліку потрапили яйця, птиця, цукор, овес, кукурудза, крупа та мед.

«За рішенням наших європейських партнерів торгівля за принципом «без мит, без квот» триватиме до 5 червня 2025 року. Виключення становитимуть товари критичної аграрної групи, де у випадку, якщо обсяги експорту перевищать середні за другу половину 2021, 2022 і 2023 роки і це може призвести до дестабілізації на загальноєвропейському або окремих локальних ринках ЄС, то Європейська Комісія матиме право запустити режим «екстреного реагування» (тобто відновлення певних торговельних обмежень). По решті позицій для наших експортерів діятимуть ті ж правила, що вже працюють з літа 2022 року. Однак хочу звернути увагу на одну мало згадувану, однак дуже важливу річ - нинішнє продовження «економічного безвізу» є останнім. А це означає, що до 5 червня 2025 року ми повинні разом з ЄС досягти домовленостей щодо подальшого торговельного режиму, який, як очікується, далі діятиме не на тимчасовій, а постійній основі до набуття членства у ЄС», - зауважив глава фінансового комітету парламенту Данило Гетманцев.

Відчуйте силу інформації на вашому боці - з LIGA360 PRO. Експертна аналітика допоможе знайти правильний алгоритм дій для керівника, юриста, бухгалтера чи комплаєнс-офіцера. Замовте доступ за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини