Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи може голова профспілки працювати «на громадських засадах»

Реклама

Кожна профспілкова організація є окремою юрособою, яка має правоздатність, тобто може від свого імені набувати майнових і особистих немайнових прав та брати на себе зобов'язання, самостійно брати участь у правовідносинах, бути позивачем та відповідачем у суді.

В Україні таку організацію визнають юрособою після її держреєстрації згідно з Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» від 15.05.2003 р. № 755-IV та внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Відповідно до ст.92 ЦКУ, юридична особа набуває цивільних прав та обов'язків і здійснює їх через свої органи, які діють відповідно до установчих документів та закону.

На офіційному веб-порталі Федерації професійних спілок України зауважили, що особа набуває повноважень голови профспілки, на підставі норм цивільного, а не обов'язково трудового законодавства. При цьому ЦКУ не встановлює обов'язку обтяжувати ці правовідносини трудовим договором.

Відомості про голову профспілки вносяться до ЄДР юросіб, ФОПів та громадських формувань в обов'язковому порядку, та з цього моменту особа набуває статусу офіційного представника з повноваженнями, визначеними Статутом.

У випадку роботи голови профспілкової організації за трудовим договором, голова приступає до роботи відповідно до посади, передбаченої штатним розкладом Профспілки з відповідними трудовими гарантіями, а саме виплатою зарплати, відпусткою, тощо, з визначеними посадовими обов'язками, які визначені не тільки Статутом, а й посадовими інструкціями тощо.

Водночас чинне законодавство не забороняє голові профспілки працювати «на громадських засадах». Проте, терміну «виконання функцій голови профспілки на громадських засадах» немає в законодавстві України. Однак на підставі аналізу різних нормативно-правових актів у Федерації профспілок України визначили такі ознаки роботи «на громадських засадах»:

  • норми трудового законодавства не поширюються на роботу на громадських засадах (зарплата, відпустка, сплата ЄСВ, мають повноваження, визначені Статутом);

  • відомості про роботу на громадських засадах не вносяться до Реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування і такі особи не набувають страхового стажу для призначення пенсії.

Важливо, що інформацію про роботу голови «на громадських засадах» необхідно зазначити в протоколі при проведенні виборів або в подальшому в протоколах.

Отже, голова профспілки може набувати своїх повноважень на підставі норм цивільного законодавства, тобто без оформлення трудових відносин, працювати «на громадських засадах».

Всі джерела інформації для вашої роботи - в новому рішенні LIGA360 PRO. Доступ до найповнішої бази законодавства, судових рішень та інструментів перевірки контрагентів. Дізнайтеся більше переваг за посиланням.

Радимо прочитати:

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини