Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи може ДПС нарахувати громадянам податок на нерухомість після 1 липня за попередні роки

12 червня 2024, 11:00
918
0
Автор:
Реклама

Чи мають право податкові органи обчислити суму податку на нерухоме майно для громадян після 1 липня за попередні роки? Відповідно до підпункту 54.3.3 ПКУ контролюючий орган зобов'язаний самостійно визначити суму грошових зобов'язань, якщо за законодавством він є особою, відповідальною за нарахування сум податкових зобов'язань з окремого податку або збору.

Обчислення суми податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, з об'єкта/об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних осіб, здійснюється контролюючим органом за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника такої нерухомості (підпункт 266.7.1 ПКУ).

Базовий податковий (звітний) період дорівнює календарному року (підпункт 266.6.1 ПКУ).

Податкове/податкові повідомлення-рішення про сплату податку на нерухомість надсилаються платнику контролюючим органом до 1 липня року, що настає за базовим податковим роком (підпункт 266.7.2 ПКУ). Якщо орган ДПС не надіслав (не вручив) ППР до 1 липня, то фізичні особи звільняються від відповідальності, передбаченої ПКУ за несвоєчасну сплату податкового зобов'язання.

Зобов'язання з податку на нерухоме майно може бути нараховано за податкові (звітні) періоди (роки) в межах строків, визначених пунктом 102.1 ПКУ (пункт 266.10 ПКУ), тобто не пізніше закінчення 1095 дня, що настає за останнім днем граничного строку сплати грошових зобов'язань, нарахованих контролюючим органом, пояснило Головне управління ДПС у Запорізькій області. Простіше кажучи, орган ДПС має право обчислити суми податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за три звітні податкові роки.

Всі джерела інформації для вашої роботи - в новому рішенні LIGA360 PRO. Доступ до найповнішої бази законодавства, судових рішень та інструментів перевірки контрагентів. Дізнайтеся більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини