Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи перевіряє податкова достовірність відомостей про зареєстроване в ЄДР місцезнаходження ФОП

12 червня 2024, 13:30
527
0
Автор:
Реклама

Контролери ДПС розмістили роз'яснення на питання: «Як визначається податкова адреса та основне місце обліку ФОП, у тому числі у випадку, коли адреса реєстрації в паспорті/реєстрі територіальної громади/довідці внутрішньо переміщеної особи є різними, чи перевіряють контролюючі органи достовірність відомостей про зареєстроване в ЄДР місцезнаходження ФОП та чи застосовуються санкції у разі виявлення невідповідності зазначених даних про місцезнаходження (місце проживання)?».

За словами податківців, основне місце обліку та податкова адреса ФОП визначається за місцезнаходженням, зазначеним в ЄДР.

При взятті на облік чи після взяття на облік

ФОП контролюючі органи не перевіряють дані про місцезнаходження ФОП, отримані з ЄДР, і не застосовують штрафні (фінансові) санкції (штрафи) у разі виявлення невідповідності отриманих даних про місцезнаходження із ЄДР наявним даним про місце проживання фізособи.

Водночас за місцезнаходженням, зазначеним в ЄДР, ФОП обліковується як платник податків та платник єдиного внеску, має подавати податкові декларації, сплачувати податки та єдиний внесок. За податковою адресою контролюючими органами направляються податкові повідомлення - рішення, податкові вимоги або інші документи з питань адміністрування податків, зборів, платежів, податкового контролю, у тому числі з питань проведення перевірок, звірок, адресовані контролюючим органом платнику податків.

Наслідком недостовірності даних про місцезнаходження може бути неналежне виконання обов'язків ФОП, що може бути підставою для застосування контролюючими органами штрафних (фінансових) санкцій (штрафів) до таких платників податків.

У зв'язку з цим дані про податкову адресу мають бути достовірними, зміна таких даних має бути своєчасно зареєстрована в ЄДР.

Радимо також ознайомитися зі статтею «Підприємець із реєстрацією на тимчасово окупованій території: проблемні питання»

Джерело: роз'яснення ДПС із категорії 116.12 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.tax.gov.ua)

Як новому ФОП бути впевненим у своїх рішеннях? З LIGA360:Підприємець. Тут знайдеш довідкову інформацію, роз'яснення держорганів, актуальні документи і законодавство. Більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини